gotvach.bg»Статии»Любопитно»История и видове древен китайски чай

История и видове древен китайски чай

История и видове древен китайски чай

Китайските народи без съмнение са тези, които най-добре разбират природата на чая. Трудно е да се преувеличи значението на чая в китайската култура. На различни места в историята националната напитка в Китай е определена като държавна валута и използвана като пари.

Произход на чая

Докато препратките към чая в китайската литература се връщат около 5000 години назад, произходът и употребата на чай като напитка е неясен. Древният фолклор поставя създаването му през 2737 г. пр. Хр., когато цвят на камелия цъфнал в чаша варена питейна вода, принадлежаща на император Шен Нунг.

Първоначално чаят е бил оценен заради неговите медицински качества. Отдавна е известно, че той помага на храносмилането, поради което много китайци предпочитат да го консумират след хранене. Друг интересен страничен ефект за пушачите е, че чаят ускорява отделянето на никотин от тялото.

История и видове древен китайски чай

Високоуважаваният поет и бивш будистки свещеник Лу Ю имал строги представи за правилната процедура на варене, запарване и сервиране на чай. Например, само вода от бавно движещ се поток е приемлива, а листата от чай трябва да бъдат поставени в порцеланова чаша. Перфектната среда за консумиране на готовия продукт била в павилион до езерце, за предпочитане в компанията на желана жена.

През вековете след публикуването на работата на Ю популярността на чая се разпространява бързо в цяла Китай. Пиенето на чай станало подходяща тема за книги и стихотворения. Императорите връчвали подаръци под формата на чай на благородни гости. Докато китайците никога не са развивали ритуална церемония около пиенето на чай, наподобяваща японската чайна церемония, те имат здравословно уважение към ролята му в ежедневието си.

Видове чай

История и видове древен китайски чай

Често любителите на чай остават изненадани, че всички видове чай идват от един и същ източник: храстът Camellia Sinensis. Докато има стотици сортове китайски чайове, повечето от тях попадат в четири основни категории.

За да осигури най-много ползи за здравето, белият чай се прави от незрели чаени листа, които се събират малко преди пъпките да са напълно отворени.

Зелените чайове не са ферментирали по време на преработката и по този начин запазват оригиналния цвят на чаени листа. Най-известният зелен чай е скъпият чай Dragon Well, отглеждан по хълмовете на Хангжу.

Също известни като червен чай, черните чайове се правят от ферментирали листа, което обяснява техния по-тъмен цвят. Популярните сортове черен чай включват Bo Lei, кантонски чай и много други.

Също така има и четвърта категория, позната като ароматизирани чайове, направени чрез смесване на различни цветя и листенца със зелени чайове. Най-известният сред тях е жасминовият чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати