Ястията от китайската кухня, които са любими на хиляди хора в цял свят, са колкото полезни, толкова и вредни. Неоспорим факт е, че китайските ястия са много вкусни, с което се обяснява успехът на китайските ресторанти в много страни.
Мазнините, които се използват при приготвянето на китайската храна, често попиват в зеленчуците, което ги прави прекалено калорични и неподходящи за хора, които искат да спазват елегантен силует.
В много от китайските ястия се добавя прекалено много сол, а месото, което се поднася, обикновено е обвито в голяма доза тесто. Освен това тестото се запържва и поема допълнителна мазнина.
Полезното в китайската кухня се крие в различните видове водорасли, подправки и всевъзможни зеленчуци, които съдържат вещества, които са полезни за човешкия организъм.
Много от китайските ястия се приготвят на пара и те са наистина здравословни, както и зеленчуковите китайски супи и специалните китайски свежи салати и екзотични десерти.
Смята се, че порциите в китайските ресторанти са твърде големи и затова любителите на тази кухня винаги излизат от заведението преяли. Но всъщност, ако се хранят с пръчици, а не с вилица, ще успеят да консумират доста по-малко храна, докато се заситят. Когато храната влиза в устата на по-малки порции, тя се сдъвква по-добре и по-добре се усвоява от организма.
Почти няма китайско ястие, което да не съдържа зеленчуци. Дори да е с месо, в него задължително има поне няколко вида зеленчуци, които са полезни за здравето. Те са съвсем леко бланширани или леко запържени, и полезните вещества се се запазили в тях.
В китайските ястия се добавят много подправки, повечето от които са пикантни – лют червен пипер, къри и други видове подправки. Пържени ястия от китайската кухня се приготвят на силен огън в голямо количество мазнина. Такива ястия, които са добре опържени и с много подправки, са доста вкусни, но организмът се пренасища с мазнини и с натрий.
Важното е да изберете здравословни ястия, когато отивате на китайски ресторант. Китайско предание разказва, че хората, които не консумират алкохол и месо, а наблягат на варения ориз, зеленчуците и риба и пият много зелен чай, ще живеят много дълги години.
Коментари