Произход на кафе Харар

етиопско кафе

Харар е град в Източна Етиопия, известен с две неща: историята си като основен свещен град в исляма и естествено обработеното кафе. Страната се приема като родината на кафето, а точно този район като един от най-старите производители на този продукт.

Още през 16-ти век Харар е бил известен с кафето си, а през 1800 г. той се е превърнал в основен търговски център за кафе и други стоки. Както и в други райони на Етиопия, много жители на региона Харар практикуват церемонията по етиопско кафе и са вкоренени в етиопската култура на кафето.

Кафето от района на Харар в Етиопия обикновено се нарича кафе на Харар или просто Харар. Фразата "етиопски харар" също се отнася до сортовете кафе, използвани за производството на кафе в района на Харар.

Зърната на кафето от този вид растение са жълто-зелени или златисто-зелени на цвят и средни по размер. Той е един от най-старите сортове кафе, използвани до днес за приготвяне на кафе.

Видове Харар

кафе харар

Етиопските кафени зърна Харар обикновено се разделят на три категории: Лонгбери, Шортбери и Мока. Kафето на зърна на Лонгбери е най-голямото от трите вида. От друга страна Сортът Шортбери са най-малки. Кафето Мока е известно със своите ценни зърна и сложните си вкусове като шоколад, подправки и цитрусови плодове.

Кафето Харар обикновено е сухо обработено, което означава, че зърната се изсушават на слънце. Те са умело подредени и обработени почти изцяло на ръка.

Този сорт кафе е с отличителен вкус и аромат. Ароматът често се описва като плодове и вино с мока нотка, средна киселинност и плътно тяло. Когато се използва за приготвяне на еспресо, кафето харар често произвежда голям каймак. Като цяло това кафе е по-скъпо и често влиза в състава на други, за да подобри качествата им.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати