gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на витамин B3 - ниацин

Най-добрите източници на витамин B3 - ниацин

Най-добрите източници на витамин B3
Снимка: 1

Витамин B3, известен като ниацин, е микронутриент, който тялото използва за по-добър метаболизъм, правилно функциониране на нервната система и антиоксидантната защита.

Изключително важно е редовно да се консумират храни, богати на витамин B3. Препоръчителният дневен прием за този витамин е 16 mg за мъже и 14 mg за жени.

Запознайте се с едни най-добрите източници на витамин B3:

• Черен дроб

Най-добрите източници на ниацин

85 g сготвен черен дроб от говеждо месо осигурява 14.7 mg ниацин или 91% от препоръчителния дневен прием за мъже и повече от 100% за жени. Пилешкият черен дроб осигурява 73% от препоръчителния дневен прием за мъже и 83% за жени за същото количество. Черният дроб е изключително богат и на протеин, желязо, холин, витамин А и други витамини от група В.

• Пилешки гърди

Пилешките гърди са много добър източник както на ниацин, така и на чист протеин. 85 g сварени и обезкостени пилешки гърди съдържат 11.4 mg ниацин, което е равно на 71% от препоръчителния дневен прием за мъже и 81% за жени.

• Риба тон

Рибата тон е богата на ниацин

Една консерва риба тон (165 g) осигурява 21.9 mg ниацин и над 100% от препоръчителния дневен прием за мъже и жени. Рибата тон е и с високо съдържание на протеин, витамин В6, витамин В12, селен и омега-3 мастни киселини.

• Сьомга

85 g сварено филе от дива сьомга съдържа 53% от препоръчителния дневен прием за мъже и 61% за жени. Същото количество сьомга, отглеждана във ферма, съдържа около 42% от препоръчителния дневен прием за мъже и 49% за жени. Сьомгата също е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с възпалението и намалят риска от сърдечно-съдови, и автоимунни заболявания.

• Свинско месо

Свинското месо е сред най-добрите източници на витамин B3

85 g печено свинско филе съдържа 6.3 mg ниацин или 39% от препоръчителния дневен прием за мъже и 45% жени. Свинското месо е и един от най-добрите източници на тиамин - известен също като витамин В1, който е ключов витамин за метаболизма.

• Телешка кайма

85 g сготвена телешка кайма месо осигурява 6.2 mg ниацин. Телешката кайма е богата и на протеин, желязо, витамин В12, селен и цинк.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати