Благословия и символика на Великденските кошници

Благословия и символика на Великденските кошници

В много източноевропейски страни е традиция да имате кошница с храна, благословена на Велика събота или Великден. В Полша например благословията на великденските кошници е известна като święcenie pokarmow wiełkanocnych, практика, датираща от 15-ти век или по-рано, и такава, която все още се поддържа от повечето семейства в Полша, а до известна степен и в други страни.

Особено значение имат хранителните продукти във великденската кошница, както и великденската закуска, когато се яде благословената храна.

Декориране на кошницата

Великденска кошница с Благословия и символика на Великденските кошници

Много мисъл, време и грижа се влагат не само в храните, които ще влязат в кошницата, но и в това как се сглобява и украсява тя. Кошницата е облицована с бродирана кърпа или традиционна фолклорна тъкан. След като кошницата се напълни, тя е покрита с бяло ленено платно (някои от тях имат колоритен плетен или бродиран дизайн), представляващи Христовия плащ. След това кошницата може да бъде украсена с клончета от чемшир или от сухи цветя и цветна хартия.

В селските райони на Полша размерът и съдържанието на великденската кошница (някои използват дървени купи и дори чекмеджета за дрехи) е въпрос на гордост и постоянство в общността.

Пълнене на кошницата

Типична източноевропейска великденска кошница би включвала някоя от тези символични храни:

Бекон - Символ на изобилието на Божията милост.

Хляб - Представлява живота, даден от Бога.

Великденски хляб - Кръгла торта с тесто от мая и стафиди, напомнящи на възкръсналия Господ.

Масло - Млечните продукти са включени, за да отбележат края на Великия пост и богатството на нашето спасение. Маслото често се оформя като агне (символично на Пасхалното агне) и се нарича баранек. Понякога се прави от тесто, дърво или дори пластмаса.

Свещ - Свещта символизира Исус, "светлината на света" и може да се запали, когато свещеникът благослови кошниците с храна.

Сирене - Сиренето е символ, който напомня на християните за умереността.

Традиционна великденска кошница в Полша

Цветни яйца - Както цветни, така и неоцветени твърди яйца показват надежда, нов живот и Христос, който се издига от гробницата му.

Шунка-Месото е символ на голяма радост и изобилие в честването на Христовото възкресение.

Наденица - Връзките на наденицата са символи на веригите на смъртта, които са били разрушени, когато Исус възкръсна от мъртвите, както и от Божията щедрост.

Хрян - Това е напомняне за горчивината на страстите на Исус, а оцетът, който се смесва с него, символизира киселото вино, дадено на Исус на кръста.

Сол - Солта присъства, за да добави жар към живота.

Бонбони - Бонбоните подсказват обещанието за вечен живот или добри бъдещи неща.

Семейната великденска традиция

Въпреки че всяко семейство може да има свои традиции, когато става дума за великденските кошници, някои смятат, че е наложително всеки член на семейството да опита от всички благословени храни след Великден. Повечето семейства не включват плодове и зеленчуци, докато други ги използват за украса на кошницата.

Чакане до Великден

В много семейства, когато децата са достатъчно възрастни, им се дава честта да занесат кошницата в църквата, за да бъдат благословени. Няма опасност кошницата да бъде взета, тъй като това е време на гладуване, а децата със сигурност ще бъдат предупреждавани, да не докосват залък храна. Ароматите са толкова опияняващи, че е необходима огромна воля.

Традициите включват както хранене с благословени храни поотделно на Великденската утрин, така и използване на съдържанието на кошницата, за да се направи вкусна супа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати