Символика на червените великденски яйца
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Символика на червените великденски яйца

Символика на червените великденски яйца

Червените яйца са традиционни за Великден
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет от много различни страни по света. Има исторически данни, които доказват, че още от езически времена в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай са били боядисвани великденски яйца.

Според местните жители яйцето символизирало Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал Бога Слънце, черупката – Бялата богиня, а цялото яйце – възраждането.

Според чуждестранните религиозни текстове счупването на яйчената черупка на великденското яйце е символ на отварянето на празния гроб на Христос, след като той е възкръснал.

А според християните поверия червено яйце за Великден символизира Възкресението на Христос. Червеният цвят олицетворява пролятата по време на разпятието Христова кръв.

Смята се, че великденското яйце е символ още на плодородието, късмета, здравето, щастието, началото на нещо хубаво.

Според традицията яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото боядисано яйце за Великден трябва да е червено.

Традицията повелява то да бъде боядисано още преди изгрев слънце. То се поставя пред иконата на Божията майка - Дева Мария и се пази до следващия Великден. Смята се, че това яйце не се разваля.

Докато е още топло, с него се прави кръст на челата на децата в семейството, за да бъдат здрави и благословени.

Червените яйца символизират Възкресение Христово

Но защо червеното яйце е символ на Възкресение Христово? Има три легенди, които отговарят на този въпрос.

Първата легенда разказва за Мария Магдалена, която носела варени яйца на жените на гроба на Христос. В деня, в който той възкръснал, тя отново носела яйца. Когато го видяла, яйцата в кошницата ѝ се оцветили в червено.

Според втората легенда, докато Исус Христос е бил разпънат на кръст, неприятелите го замеряли със запъртъци (яйца, от които не са се излюпили пиленца). Но в мига, в който запъртъците се докоснели до тялото на Божия син, те се превръщали в здрави червени яйца.

В третата легенда се разказва за Мария Магдалена, която отишла на посещение на римския император Тиберий и го поздравила с: Христос е възкръснал! Той се засмял на поздрава ѝ и ѝ отвърнал: Христос е възкръснал, колкото яйцето в ръката ти е червено!

Но още преди да е завършил думите си, яйцето, което Мария Магдалена носела като дар, променило цвета си в червено. Поради тази причина тя много често е изобразяване по иконите с червено яйце в дясната си ръка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати