Ето как да разпознаем развалените храни (освен по миризмата)

разпознаване на развалена храна

Различните храни се развалят по различен начин. Някои издържат по-дълго, а други са по-краткотрайни. В повечето случаи миризмата и видът на храната ни подсказват кога е дошло времето да бъде изхвърлена.

Но има и продукти, при които е почти невъзможно да се разбере кога стават за консумация и кога срокът им на годност е изтекъл. Затова решихме да ви покажем няколко такива продукта и да насочим вниманието ви към признаците, които показват, че вече са негодни.

Масло

Може да си мислите обратното, но и маслото има срок на годност. Ако го държите извън хладилник, трябва да го използвате до 2 седмици. След този период е необходимо да го изхвърлите, тъй като светлината и топлината, на които е било изложено през това време, са ускорили развитието на бактерии. А ако го държите в хладилник, годността му е 4 седмици.

Краве мляко

млякото лесно се разпознава, когато е развалена

Можете да проверите дали млякото е развалено по два начина. Първият е като го подушите – когато млякото е развалено, има отвратителна миризма. Вторият начин е да видите дали е пресечено т.е. стои на пластове, ако е така, то трябва да го изхвърлите.

Неживотинско мляко

Става дума за соевото, бадемовото, кокосовото и другите алтернативни млека. Може да не ви се вярва, но те също се развалят. За разлика от животинското мляко обаче, тук разделянето на пластове не означава, че млякото е развалено. Достатъчно е да го разклатите и то отново е годно за консумация. Въпреки това е желателно да не го употребявате след десетия ден след приготвянето му, тъй като в него се развиват бактерии.

Фъстъчено масло

За наша радост фъстъченото масло има голяма трайност. То може да се използва месеци след отварянето на бурканчето, дори ако е оставено извън хладилника. Причина за това е, високото съдържание на мазнини и масла, които се съдържат във фъстъченото масло. Те пречат на голяма част от бактериите да виреят и да се размножават в него.

Но то може да се развали. Обикновено причина за това е продължителното излагане на топлина, светлина и бактерии. Когато се развали, се появява разслояване на слоевете и се променя вкусът му.

Ориз

оризът не се разваля лесно, но все пак се случва

Оризът е една от най-дълготрайните храни, което го прави толкова предпочитан. Той може да бъде държан с месеци в шкафа без да има каквито и да било признаци за разваляне. Но като всяка друга храна и той може да се развали. Един от най-податливите на разваляне видове е кафявият ориз. При съхранение на стайна температура той може да се използва до 6 месеца, при съхранение в хладилник – до 1 година, а при замразяване – до година и половина. Ако е сготвен може да издържи до 6 дни.

Червено месо

Промяната на цвета е най-сигурният признак, че червеното месо, а и не само то, е развалено. Потъмняването на месото означава, че качеството му се влошава и че в него могат да се развият бактерии. Ако то е придружено и от неприятна миризма, не бива да се консумира дори и след термична обработка.

Птиче месо

Месото на различните видове птици има различен цвят – синкаво-бял, розов, жълт, в зависимост от храненето и особеностите на птицата. Има случаи, при които месото на птици от един и същи вид има различен цвят без да е развалено. Затова е трудно да разберете кога месото не е годно за консумиране. Най-сигурният знак за това е потъмняването. Появата на различни нюанси на собствения цвят на месото също е белег за негодността му.

Риба

Рибата има специфична миризма, затова не можете да определяте годността й по нея. Прясната риба е лъскава и еластична и има прозрачни очи. Белег за негодността й е потъмняването на очите, както и още по-неприятната миризма. Също така трябва да знаете, че рибата не може да стои охладена повече от 24 часа. Когато те изтекат, трябва да я сготвите или изхвърлите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати