Как да откажеш захарта според това какъв тип личност си?

Как да откажеш захарта според това какъв тип личност си?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Режимът на хранене с високо съдържание на захар често се свързва с проблеми катосърдечни заболявания или затлъстяване. А когато стане въпрос за прекъсване или отказване на сладкото, има начин да наклоните везните във ваша полза с план, проектиран специално за вашия тип личност

Тип 1: Обичаш да планираш

Да се откажеш напълно от сладкото, може да бъде трудно постижимо, защото захарта се крие зад повече от 60 имена - от обичайните (карамел, кафява захар) до по-прикритите (декстран). Да откроиш какво точно можеш или не можеш да ядеш е трудно, особено ако хапваш на крак, казва Eve Schaub, автор на Година без никаква захар (Year of No Sugar). Ето тук идва ред на природата ти на добър планьор. Schaub препоръчва да си носим нещо леко за хапване, към което можем да посегнем, когато ни налегне силен глад. Аз съм такъв тип човек, който огладнее ли, губи всякаква сила на волята. Планирането беше моята тайна към успеха – казва тя. Добре е винаги да имаме в себе си леки закуски без захар, например плодово-ядкови барчета, мандарини, банани, предварително обелени варени яйца или парчета сиренца.

Тип 2: Импулсивен си

Как да откажеш захарта според това какъв тип личност си?

Да позволяваме на външни фактори да влияят на хранителните ни навици се случва на много от нас, дори на някои лекари. Като уелнес и лайф коуч дори тя забелязва, че често си мечтае за парче морковена торта дори когато не е наистина гладна. Когато отделила време, за да изследва защо реално иска лакомството, тя осъзнала, че всъщност купуването на парче торта било по-скоро рефлекс в отговор на стрес. Това откритие всъщност било ключово и ѝ помогнало да прекъсне връзката стрес-желание за захар. Когато усетиш нуждата да се гмурнеш в кутия с бисквити, първото ти действие трябва да бъде просто да спреш. След това да се запиташ: Защо го искам? Тъга, скука или мързел ме кара да ям сладко? Разнищи в основи желанието си за консумация на захар и се опитай да разбереш откъде идва и какво се опитва да реши. - казва тя. Ясното осъзнаване, че нуждата за сладко не идва от глад, може да ти помогне да планираш по-добри начини да се справиш с нея. Добра идея е да си измислиш различни стратегии на поведение, например да се обадиш или пишеш на някого, когато имаш нужда да разпуснеш от стреса или да си направиш дневник, в който да изразяваш емоциите си с лекота.

Тип 3: Имаш навика да се отказваш, когато нещо стане трудно

Да спреш захарта, не означава автоматично, че трябва да я изтръгнеш от живота си завинаги – особено ако имаш афинитет към сладкото. Има място и време за него. Аз препоръчвам всеки да си има „умишлено угаждане“ - казва Brooke Alpert, автор на The Diet Detox. Веднъж седмично планирай да си хапнеш нещо, което наистина обичаш (малко кексче, топка сладолед) без абсолютно никаква вина. Това планирано глезене може реално да ти помогне като цяло да ядеш по-малко захар. Когато се чувстваме виновни, често си мислим, че сме „провалили деня“ и се отказваме от първоначалния си план за здравословно хранене, което може да доведе до още повече ядене на бисквити или бонбони (като след това си обещаваме, че отново ще спрем захарта от следващата седмица). Проучвания показват също, че ограниченията, които си налагаме, често водят до прекомерно силно желание за забранени храни (като шоколад) и могат да ни попречат да свалим килограми.

Тип 4: Имаш поведение „всичко или нищо“

Как да откажеш захарта според това какъв тип личност си?

Ако изядеш само няколко бонбонки M&Ms, искаш ли цялата опаковка? Ако държиш сладоледи на клечка в хладилника, прекалено трудно ли ти е да им устоиш? Ако предпочиташ десертите да са навън, а не в собствената ти къща, може би си от типа хора „всичко или нищо“, когато става въпрос за захар. Затова, макар да е умно решение да изпразниш шкафовете вкъщи от сладки неща, може би трябва да предприемеш нещо по-драстично. Във въпросния период на отказване, може би ще е необходимо да спреш и плодовете – казва Алперт – приемът на плодова захар може да провокира преяждане със сладко при някои хора. Докато пристрастеността към захар не бъде контролирана и не се намали прекомерното желание за сладко, трябва да сме по-стриктни към всички храни, които съдържат натурална или добавена захар.

Тип 5: Предпочиташ питателните неща

Не само че захарта се крие на неочаквани места (дресинги за салати, сосове, полуготови замразени храни), но тя също така е в концентрирано количество и в някои високовъглехидратни храни като хлебчета или пица. Това означава, че може да си пристрастен към захарта, без дори да го знаеш. Желанието за пържени картофки или пица също е желание за захар, но във вариант на питателни храни с наситен вкус – казва Alpert – Но защо? Те се разграждат и усвояват бързо, предизвиквайки скок на кръвната захар, а след това спад. Всичко, което причинява такива покачвания и спадове, засилва пристрастеността към захар. Премахни простите въглехидрати от хранителния си режим. За успешен резултат трябва да практикуваш осъзнатост. Знай, че въглехидратите (като пица, крекери, бял хляб), също и пържените картофки са всъщност захар. Ако имаш огромно желание за високовъглехидратни храни (палачинки, гофрети) за закуска, това е друг симптом, че може да имаш пристрастеност към захар. Разпознаването и след това ограничаването на тези храни е единственият начин да прекратиш тази зависимост.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати