Какво общо имат картофеният чипс и тоалетната ви чиния?

Какво общо имат картофеният чипс и тоалетната ви чиния?
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Картофеният чипс е създаден през 1853 г., когато Джордж Кръм, главен готвач, се разочаровал от клиент, който върнал пържените си картофки, защото били прекалено дебели.

В гнева си и напук на клиента си Кръм нарязал картофите възможно най-тънко, изпържил ги и така неволно се превърнал в създателя на картофения чипс.

От създаването на картофения чипс са направени много промени. Технологичният напредък и нарастващото търсене доведоха до използването на химикали в производството на чипса.

Внимателно проследяване

Тоалетна чиния

Един от химикалите е натриев бисулфит, който се използва за забавяне на растежа на бактериите в плодовете, зеленчуците, някои морски храни и виното.

Също така той се намира и в тоалетните чинии. Да, точно така – тоалетните чинии. Натриевият бисулфит се съдържа в повечето тоалетни почистващи препарати и продуктите за миялни машини, но в по-голямо количество, отколкото в картофения чипс.

Натриевият бисулфит работи чрез освобождаване на серен диоксид – газ, който потиска растежа на бактериите, като същевременно предотвратява обезцветяването, причинено от химични реакции. Той се използва в картофения чипс, за да увеличи срока му на годност и да се избегне обезцветяването.

Когато химикал като натриевия бисулфат се използва във фармацевтични препарати, продуктите за лична хигиена или като хранителна добавка, той трябва да се следи внимателно.

Вреден ли е?

Картофен чипс

В картофения чипс има микроскопични количества натриев бисулфит, което го прави безопасен.

Американската администрация по храните и лекарствата обаче подчертава, че натриевият бисулфит все още трябва да бъде използван в съответствие с добрата производствена практика.

Той не може да се използва върху сурови, пресни продукти или в храните, които съдържат витамин В1, тъй като съдържащият се в химичното вещество натрий го унищожава.

Въпреки наличието на потенциални рискове все още не е намерен заместител на натриевия бисулфит.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати