Цитрусовият чипс се използва като подправка и като новогодишна украса, която разпространява вълшебния си аромат из цялото помещение. Цитрусовият чипс се добавя и в много чайове, най-вече за да им придаде зимен аромат.
Лесно можете да приготвите сами цитрусов чипс. Необходими са ви два портокала и един лимон, както и една голяма тава. Можете да използвате грейпфрут и лайм.
Нагрейте фурната на сто градуса. Докато чакате да се нагрее фурната, измийте добре плодовете, като използвате четка, тъй като кората им често се третира с вредни за организма вещества, за да бъдат плодовете по-издръжливи.
Нарежете плодовете на тънки кръгчета, без да махате кората им. Постелете върху тавата хартия за печене и върху нея наредете нарязаните на кръгчета плодове.
Сложете плодовете в предварително загрятата фурна. Запасете се с търпение, тъй като плодовете не трябва да се пекат, а да се сушат около четири часа.
На всеки кръгъл час завъртайте тавата, тъй като повечето фурни не се нагряват равномерно. Така ще осигурите равномерното изсушаване на плодовите резенчета.
След четири часа махнете плодовете от хартията и отново ги подредете в тава, този път без хартия за печене. Изключете фурната и поставете тавата в нея. След като фурната изстине напълно, чипсът е готов.
Можете да добавяте цитрусовия чипс в зимни алкохолни коктейли, в ястия със задушено месо, а нарязани на ситно, можете да ги добавите в подправки за сладкиши.
Цитрусовият чипс се съхранява в сухо и тъмно място. Най-добре ще се съхрани цитрусовият чипс в херметически затворен буркан. Ако добре сте ги изсушили, те могат да се съхранят много дълго.
Но все пак е добре да ги използвате, докато са пресни. Ако престоят повече от година, използвайте ги като украса и ароматизиране на стаята, като освежавате аромата им с капка портокалово масло.
Коментари