Въпреки твърдението, че чипсът е вреден, той в много вкусен и може би едно от най-големите изкушения за деца и възрастни.
Един от най-здравословните варианти на чипс е царевичният чипс. А представяте ли си колко вкусен ще е той, ако си го направите сами в къщи, при това без никакви вредни подобрители и овкусители?
На датата 29 януари пък в САЩ пък отбелязват деня на царевичния чипс, така че как по-добре да отбележим вкусната дата освен с купа домашен царевичен чипс
Необходими продукти: 1 чаша жълто царевично брашно, 2/3 чаша бяло брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 2 супени лъжици обезмаслено сухо мляко, 1/2 чаша вода, 1/4 чаша растително масло
Допълнителни подправки: чесън, сол и лук
Начин на приготвяне
1. Комбинирайте царевичното брашно, бялото брашно, солта, содата и обезмасленото сухо мляко в голяма купа;
2. В същата чаша, която сте използвали за мярка, комбинирайте водата и мазнината, смесете добре;
3. Направете кладенче в средата на сухата смес и изсипете течната смес в него. Разбъркайте добре сместа с вилица, за да се омеси добре. Бъркайте до получаването на тесто;
4. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете, докато тестото стане гладко, за около 5 минути;
5. Разделете тестото на две половинки и поставете всяка
половина от тестото върху предварително набрашнена повърхност;
6. Разточете тестото на много тънко;
7. Поръсете леко с желаните подправки и отново натиснете леко с точилката, за да прилепите добре подправките;
8. С помощта на ножица за пица (или много остър нож), нарежете тестото на квадрати, триъгълници или други желани от вас форми;
9. Печете при 180° C за около 12 минути (или докато леко покафенеят парчетата чипс) в намазнена тава. Оставя се да изстине напълно върху кухненска хартия;
10. Съхранява се плътно затворен, за да се запази от омекване чипса.
Не е толкова трудно, нали? Вашите деца и не само те ще се зарадват на вашия собствен и хрупкав царевичен чипс. А и, повярвайте, няма по сладка награда, от тази да опитате първата си партида още горещи от фурната парченца домашен царевичен чипс.
А за да изненадате семейството си и следващия път, когато запретнете ръкави, можете да експериментирате с любимите си подправки и вкусове.
Коментари
наи много?а? 200-300 грама
или повече