Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен царевичен чипс

Да си направим домашен царевичен чипс

редакция:
DesislavaDesislava
Новак
217
Да си направим домашен царевичен чипс
Точило за ножове с различни наточвания-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
16.60 лв.

Въпреки твърдението, че чипсът е вреден, той в много вкусен и може би едно от най-големите изкушения за деца и възрастни.

Един от най-здравословните варианти на чипс е царевичният чипс. А представяте ли си колко вкусен ще е той, ако си го направите сами в къщи, при това без никакви вредни подобрители и овкусители?

На датата 29 януари пък в САЩ пък отбелязват деня на царевичния чипс, така че как по-добре да отбележим вкусната дата освен с купа домашен царевичен чипс

Необходими продукти: 1 чаша жълто царевично брашно, 2/3 чаша бяло брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 2 супени лъжици обезмаслено сухо мляко, 1/2 чаша вода, 1/4 чаша растително масло

Допълнителни подправки: чесън, сол и лук

Начин на приготвяне

1. Комбинирайте царевичното брашно, бялото брашно, солта, содата и обезмасленото сухо мляко в голяма купа;

2. В същата чаша, която сте използвали за мярка, комбинирайте водата и мазнината, смесете добре;

3. Направете кладенче в средата на сухата смес и изсипете течната смес в него. Разбъркайте добре сместа с вилица, за да се омеси добре. Бъркайте до получаването на тесто;

4. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете, докато тестото стане гладко, за около 5 минути;

5. Разделете тестото на две половинки и поставете всяка

половина от тестото върху предварително набрашнена повърхност;

6. Разточете тестото на много тънко;

7. Поръсете леко с желаните подправки и отново натиснете леко с точилката, за да прилепите добре подправките;

8. С помощта на ножица за пица (или много остър нож), нарежете тестото на квадрати, триъгълници или други желани от вас форми;

9. Печете при 180° C за около 12 минути (или докато леко покафенеят парчетата чипс) в намазнена тава. Оставя се да изстине напълно върху кухненска хартия;

10. Съхранява се плътно затворен, за да се запази от омекване чипса.

Домашен царевичен чипс

Не е толкова трудно, нали? Вашите деца и не само те ще се зарадват на вашия собствен и хрупкав царевичен чипс. А и, повярвайте, няма по сладка награда, от тази да опитате първата си партида още горещи от фурната парченца домашен царевичен чипс.

А за да изненадате семейството си и следващия път, когато запретнете ръкави, можете да експериментирате с любимите си подправки и вкусове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Марина
Марина
Ще го пробвам в най-скоро време с 2-3 чашки бира. Дано да ми се получи :)
01.04.2016 18:14
1
явор
явор
а то колко става

наи много?а? 200-300 грама

или повече
07.12.2014 20:26
2
2