Чипсът от кейл е важен източник на фибри и витамини. Изпечен при ниска температура за по-дълъг период от време, той става хрупкав, без да покафенява или изгаря.
Рецептата за чипс от кейл, която ще ви представим, е универсална и лесна за изпълнение, но има няколко ключови стъпки, които са от решаващо значение за постигане на желания резултат.
Необходими са ви само 30 минути за приготвянето на този здравословен снак. Вижте как да си направите в домашни условия супер вкусен чипс от кейл, който всъщност веднага ще искате да изядете.
Необходими продукти:
1 голям сноп листа от кейл (зелени или лилави)
1-2 с.л. разтопено кокосово или авокадово масло
Подправки по избор (щипка морска сол, 1 ч.л. кимион на прах, 1 ч.л. чили на прах, 1 ч.л. къри на прах и др.)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 110°C.
2. Измийте и старателно изсушете къдравото зеле (кейла). След това го накъсайте на малки парченца и изхвърлете всички големи стъбла;
3. Сложете кейла в голяма купа, намажете го с масло и подправете с подправки по ваш избор. Разбъркайте добре, за да смесите продуктите, като използвате ръцете си, за да разпределите равномерно маслото и подправките;
4. Наредете къдравото зеле (кейла) върху 2 големи хартии за печене, като се постарайте да се допира в тях колкото е възможно по-малко, за да може чипсът да стана по-хрупкав;
5. Печете в продължение на 15 минути, след това отворете фурната и леко разбъркайте, за да осигурите равномерно печене. Печете още 5-10 минути, или докато чипсът стане по-твърд и добие съвсем лек златисто-кафяво оттенък. Наблюдавайте процеса с повишено внимание, тъй като къдравото зеле може лесно да изгори;
6. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Чипсът от кейл ще стане още по-хрупкав, след като го извадите от фурната.
7. Насладете му се веднага. Да ви е вкусно!
Чипсът от кейл е най-добър е за консумация, когато е прясно изпечен. Може да го съхранявайте на стайна температура, в продължение на 2-3 дни.
Приблизителни хранителни стойности за 70 г чипс от къдраво зеле (кейл):
Калории: 50 - Протеин: 1, 7 г; Въглехидрати: 3, 5 г; Мазнини: 3, 7 г
Коментари