Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от консумация на кейл

Ползи от консумация на кейл

Ползи от консумация на кейл

За разлика от повечето така наречени суперхрани, които все по-често биват забравяни, кейлът набира все по-голяма популярност и присъства все повече в менюто на малки и големи. И това не е никак случайно.

Защо трябва да консумираме кейл и какви са ползите от този листен зеленчук? Ще ви изброим 12 от най-важните ползи на кейла за нашето здраве и ако досега мнението ви за него е било негативно, то със сигурност, след като прочетете статията, ще го промените.

1. Ценна суперхрана - първата причина да консумирате кейл е, че той е може би най-ценната суперхрана, която можете да намерите. А това значи, че има редица ползи за нашето здраве. Освен със зелето кейлът е братовчед и на руколота, брюкселското зеле и броколите. В семейството на кръстоцветните зеленчуци, към които спада и кейлът, влизат едни от най-ценните за нашето здраве зеленчуци.

Чаша от къдравото зеле ви дава:

- калории- 36;

- протеин- 2 г;

- не съдържа никакви мазнини;

- няма никаква захар.

Кейлът съдържа в себе си и всички 9 аминокиселини. Що се отнася до витамините:

Консумация на кейл

- Витамин К - 684 % от нужната дневна доза в сурово състояние и 118 %, след като е сготвен;

- Витамин А - 206 % от дневната доза в сурово състояние и 98 % след готвене;

- Витамин С - 134 % от дневната доза в сурово състояние 4 и 71 % след готвене;

На ден трябва да се консумират между 1.5 и 2 чаши зеленчуци с тъмнозелен цвят. Ако искате да се храните здравословно и да отслабнете, трябва да увеличите дозата двойно.

2. Кейлът съдържа много антиоксиданти - друга полза от кейл и причина да го консумирате, е това, че съдържа изключително много антиоксиданти. Антиоксидантът представлява молекула, която има силата да забавя или предотвратява окислението на други молекули. Окислителните процеси в тялото водят до появата на свободни радикали, които са пагубни за клетките, защото или ги увреждат, или водят до техния фатален край. Когато в тялото ни има значително количество антиоксиданти, това помага за премахването на свободните радикали от нашето тяло, защото те забързват процеса на стареене, както и да доведат до появата на ракови заболявания;

3. Витаминно богатство на кейла - следващата причина за консумирането на кейл и полза от него е това, че той е много богат на витамини, а именно:

Кейл

- Витамин А - този витамин е от много голяма важност, що се отнася до здравето на очите ни, най-вече влияе благоприятно на способността на очите ни да виждат добре през нощта. Витамин А в кейла е в много големи количества;

- Други много полезни вещества, съдържащи се в кейла, са лутеин и зеаксантин. Нашето тяло не произвежда тези две вещества, затова е важно да си ги набавяме чрез храната. Нужното количество за деня е 12 мг лутеин и зеаксантин. Когато не е минал през термична обработка, кейлът съдържа 11 мг лутеин и зеаксантин в една порция. Ако обаче мине през термична обработка, количеството на тези две вещества се вдига на 23.8 мг. Щом тялото ни има необходимото количество от тези две вещества, лутеинът и зеаксантинът действат като антиоксиданти и предпазват нашите очи от редица заболявания.

- Витамин C - кейлът съдържа 3 пъти повече витамин С от лимоните - Да, това си е доста добра причина да го консумирате, а несъмнено това ще доведе след себе си и редица ползи за нашето здраве. Витамин С много помага на имунната ни система да бъде защитена и стабилна, също така помага и за здравето на нашата кожа. По-горе споменахме какво е количеството на витамин С в къдравото зеле. Този витамин подпомага регенерирането на клетките, а това помага на кожата да бъде здрава и силна. Също така, този витамин помага за поддържането на добри нива на колаген в кожата, и това я прави млада и еластична за по-дълго време;

- Витамин К - кейлът съдържа витамин К, който е от огромно значение за доброто здраве на костите и нормалният растеж на клетките в тялото. Този витамин е мастноразтворим и е много важен за кръвосъсирването. Друго полезно свойство на този витамин е, че той подобрява значително формирането на нашите кости и намалява значително риска от фрактури. Има доста данни, според които този витамин има взима много важно участие в предпазването на тялото от разболяване от рак на черният дроб и рак на простата.

Готвене на кейл

4. Къдравото зеле помага за контрола на диабета - кейлът осигурява на тялото ни 7 грама фибри на всеки 100 калории. Освен че дават чувство за ситост, фибрите помагат за контролирането на диабета. Ако страдате от диабет и имате високи нива на кръвна захар, то тогава клетките ви не могат да поемат нужното им количество глюкоза. Така тя се напластява в кръвта и води след себе си редица усложнения. Съществува проучване, според което, ако хора, страдащи от диабет, консумират достатъчно диетични фибри, каквито се съдържат в кейла, това води до значително намаляване на глюкозата в кръвта;

5. В кейла се съдържа изключително много минерали - наред с всички останали минерали като калций, магнезий, в кейла се съдържа и мед. Тя взима активно участие в процеса на образуването на хемоглобин и помага за по-бързото доставяне на кислорода до клетките. Медта също така помага за увеличаването на активността на инсулина и доброто усвояване на въглехидратите от нашето тялото. Също така взима важна роля в свързването на колагена и еластина, а те, както знаем, участват в изграждането на костите, хрущялите, кожата и стените на кръвоносните съдове. Една чаша кейл дава на тялото ви нужната му доза мед за деня;

6. Кейлът е изключително богат на магнезий - за жалост, повечето хора на планетата страдат от недостиг на магнезий. Кейлът обаче го съдържа в достатъчни количества. Магнезият подпомага функциите на нашите нерви и мускули. Също така магнезият много помага при депресивни състояния и помага за доброто храносмилане. Този минерал подпомага сърдечно-съдовата ни система;

7. Вместо от мляко и млечни продукти можете да приемате калций чрез кейла - изненадващ факт е, че кейлът съдържа повече биологичен калций от млякото и млечните продукти. 1 грам кейл осигурява 1.35 мг калций. Да си набавяте калций само от млечни продукти е опасно, защото в него се съдържа протеин, наречен казеин, както и наситени мазнини и холестерол. Международната фондация по остеопороза горещо препоръчва вместо от мляко да си набавяме калций от кейла, защото калцият, който той съдържа, подпомага здравината на костите и пречи на загубата на костна маса;

8. Кейлът съдържа много добро количество омега-3 мастни киселини - кейлът е много добър източник на алфа-линоленова киселина. Това е вид омега-3- мастна киселина, която е много важна за доброто здраве на нашия мозък, на сърцето, както и значителното намаляване на риска от диабет тип 2. В кейла се съдържат повече омега-3 мастни киселини, отколкото омега-6. А хранителен режим, който е наситен с омега-3 мастни киселини, намалява значително възпалителителните процеси в организма. А ако в режима ни има повече омега-6, това ще "помага" на възпалителните процеси;

Ползи от Кейл

9. Консумацията на кейл редуцира нивата на холестерол в тялото - когато холестеролът достигне до черния дроб, той го превръща в жлъчни киселини, които, от своя страна, разграждат мазнините. В кейла се съдържат вещества, наречени секвестранти, които имат способността да задържат киселините от жлъчката в нашият стомашно-чревен тракт и да попречи на тяхната реабсорбация от тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest