Висококалорични храни, с които трябва да внимавате

сирената са висококалорични

Калории, калории, калории. Изглежда сякаш животът се върти около тях. Опитите да свалим килограми обаче понякога са безмилостно неуспешни. И тогава идва времето, когато трябва да се замислите за храната, която консумирате.

Дори и да сте доволни от визията си в момента, енергийната стойност има значение и за вас. Защото в някои случаи съвсем неусетно може да се окаже, че сте качили няколко килограма, а дрехите ви са започнали да ви стягат.

Всеки знае, че нездравословните бургери, пържени картофи, тортили и пайове от веригите за бързо хранене имат много калории и не са добра идея, ако искате да сте здрав, а теглото ви да бъде нормално. Има храни с много калории, които са съвсем здравословни и се препоръчват при диета, но могат да ни изиграят лоша шега. Ако вече сте елиминирали от менюто си джънк храната, то внимавайте и с тези неочаквано висококалорични храни:

Ядките

ядките са много калорични

Изключително полезни, но много калорични. В една здравословна диета е добре да присъстват между 20 и 50 грама от тях поне няколко пъти в седмицата. Това количество ще ви донесе между 120 и 300 калории. Ако изядете 100 грама обаче... калориите рязко скачат на 600. А ядките са храна, с която лесно може да преядете – защото 100 грама ядки са много по-малко, отколкото си представяте. На практика те са малко повече от шепа.

Фъстъчено масло

Вкусно и полезно, то е част от много диети. В 100 грама от него се съдържат зашеметяващите 600 калории – основно от мазнините от смлените фъстъци.

Сирене

Сирената са изключително полезни - те съдържат В-витамини, калций и други ценни вещества. Освен това са и много вкусни. 50 грама сирене ще даде на тялото ви между 200 и 300 калории, в зависимост от вида, който обичате. 50 грама сирене обаче са съвсем малко количество. Ако обичате чаша качествено вино в компанията на плато от сирена, то тогава за няколко часа лесно може да изядете 200-300 грама сирене. Което ще ви донесе между 600 и 900 калории. Само от мезе.

Алкохол

бира

Бъдете внимателни, защото чаша вино съдържа около 130 калории. Ако сте на диета или опитвате да задържите теглото си, не преминавайте това количество дневно. Прекаляването с алкохола не е и полезно. Твърдите алкохоли са много по-калорични, а тези, които изцяло трябва да избяагвате, са сладките ликьори.

Зехтин

Една допълнителна супена лъжица в салатата ви дава 100 калории в повече. Затова избягвайте да слагате дресинг директно от бутилката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати