gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Рибай стекът - най-сочният от всички стекове

Рибай стекът - най-сочният от всички стекове

Рибай стекът - най-сочният от всички стекове

Ароматен и богат на вкус, рибай стекът е най-крехкият и сочният от всички видове стекове. Той е смятан за уникален заради мраморната си шарка и специалното място, от което е отрязан - точно над ребрата.

Рибай стекът е от говеждо месо с високо качество, обикновено произведено от телета, отгледани в САЩ. Затова и цената му е доста по-висока от тази, която сме свикнали да плащаме за останалите видове стекове. Съществуват обаче и български варианти на рибай стек от отгледани по пасищата на Родопите и Рила говеда.

Пресен или замразен, рибай стекът се предлага целогодишно от супермаркетите и месарниците, както и от търговци в интернет.

Как да изберете най-добрият рибай стек?

Избор на Рибай стек

Безспорно говеждият стек е най-крехък и вкусен, когато трупът на животното е престоял при контролирани условия. Три седмици, 21 дни, са приемливият минимум, но развиващите се технологии са го удължили до над 30 дни. Стареенето на месо в пещери, направени от блокове от хималайска сол, която предпазва от нежеланото въздействие на бактерии, позволява да се удължи времето на стареенето. При всички положения, когато купувате рибай стек, потърсете информация за времето на стареене върху етикета и очаквайте да платите повече за по-стари стекове.

Най-доброто говеждо месо ще има отличителен тъмночервен цвят, който ще означава, че месото е по-вероятно да е остаряло, както трябва. Говеждо, което е бледо и розово, обикновено е от твърде младо неотлежало месо. То обикновено няма да има никакъв вкус.

Мазнината на стека трябва да е твърда и кремаво-бяла, а не жълта на цвят. Най-добрите стекове обикновено имат ивици мазнина, които му придават допълнителна сочност и вкус. Рибай стекове без мраморни шарки по месото със сигурност трябва да се избягват, защото ще ви разочароват.

Когато е възможно, избирайте стекове, които са нарязани еднакво дебело или тънко, което ще направи готвенето и яденето им много по-приятно.

Съхранение на рибай стек

Пресният стек може да се съхранява в хладилник само за няколко дни. Той може да бъде купен замразен, но и да бъде замразен вкъщи. В този случай може да го съхранявате месец или повече, но при всички случай го размразете бавно, идеално би било в хладилника за една нощ.

Готвене на рибай стек

Рибай стек

Повечето указания на пакетираните стекове съдържат информация за прекалено дълго готвене. При условие, че той е със стайна температура и с дебелина около 2 см, а тиганът е загрят правилно, две или три минути от всяка страна би трябвало да дадат отлични резултати.

Често се препоръчва стекът да бъде поръсен със зехтин или друга мазнина, преди да бъде готвен, но това често води до нежелан пушек. Ако използвате тежък незалепващ тиган, би било по-добър вариант от обикновен тиган, който при висока температура може да се залепи за пържолата. Овкусяването обикновено се прави след готвенето.

Много е важно да поддържате висока температура по време на готвенето на рибай стек. Прекалено ниската температура подпомага изпаряването на течностите и това само ще направи стека ви по-сух и твърд. По същата причина избягвайте да притискате пържолата.

Времето, в което стекът се оставя да почине след готвене, е също толкова важно, колкото и самото готвене. То позволява на сосовете, които са излезли извън месото по време на готвене, да попият отново в него.

Според експертите в готвенето на месо стекът трябва да почива толкова време, колкото е бил приготвян.

И в крайна сметка само внимателното изследване на собствените ви техники по време на готвене могат да ви научат кое е най-добро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати