gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Популярните сортове леща

Популярните сортове леща

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
966487
Популярните сортове леща
Стилен свещник на дървена стойка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
5.20 лв.
Виж ››

Лещата е сред най-полезните бобови култури и за разлика от самия боб, тя се сварява много бързо и не е необходимо предварително да бъде накисвана.

Тук няма да отдаваме предпочитанията си на лещата за сметка на боба, който безспорно е много полезен за здравето ни, а само ще ви представим кои са най-популярните сортове леща, каква е разликата в начина им на приготвяне и цената им (малко са българите, които да не ги интересува и цената на хранителните продукти), както и за какви ястия различните сортове леща са най-подходящи.

Класическа кафява леща

Популярните сортове леща

Няма някаква статистика, която да показва кой сорт леща предпочита българинът, но вероятно е именно кафявата леща. Позната и като континентална или египетска леща, тя е най-евтина (около 1.50 лв за 500 г), а и лесно се сварява. Всъщност дори трябва много да внимавате да не я разварите, защото времето ѝ за готвене обикновено е около 20 мин. Подходяща е за типично нашенските си супи и яхнии, но може да бъде използвана и за салати и гарнитури. Стига да не сте я разварили, което, както споменахме, не е никак трудно.

Френска зелена леща

Популярните сортове леща

За разлика от кафявата леща зелената френска леща не се разварява толкова лесно и има вкус, който леко напомня на лешници. Отглежда се и в Италия, и в Северна Америка, но през 1996 г е патентована от французите и нейното име си остава Френска леща. Цената ѝ е около 2 лв. за 500 г и в нейната истинска родина, Франция, в изисканите ресторанти тя се поднася заедно със сирена или като гарнитура към пушената сьомга.

Червена леща

Популярните сортове леща

Тя всъщност има кафяви зърна, чиито люспи се премахват и до потребителите пристигат по-скоро в оранжев цвят. Дори не е много ясно защо е кръстена червена, а не оранжева, но заради това, че се сварява много бързо, тя е изключително подходяща за направата на по-кашести кулинарни гозби като кремсупи и пюрета. Поради факта, че е без обвивка, е подходяща за консумация и от малките деца, а цената ѝ е съвсем прилична- около 2 лв. за 500 г.

Черна леща

Популярните сортове леща
Снимка: Febdec

Наричана е Царицата на лещите или Хайверът сред лещите. Защо хайвер? Защото тя има чисто черни зрънца, които наподобяват хайвера на рибата белуга. В резултат на това в Русия, както и в редица държави от Централна Азия тя е известна и като Белуга. А заради по-екзотичния ѝ вид е особено ценена от мастър шефовете, които приготвят с нея всякакви предястия, салати и гарнитури. Макар и малко по-скъпа, цената ѝ пак е приемлива, особено ако сте решили да впечатлявате някого - около 3 лв. за 400 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
09.11.2019 22:07
любимата ми е червената леща - не дразни стомаха и се приготвя много много бързо
0
0