Билки на коледната трапеза: Легенди и обичаи
gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Билки на коледната трапеза: Легенди и обичаи

Билки на коледната трапеза: Легенди и обичаи

Розмарин

Билките съпътстват коледната трапеза и самия празник от древни времена. Легенди разказват за билки, свързани с Рождеството, детството на Исус Христос, с живота на Дева Мария.

Коледа или Рождество Христово е празник на възраждането на духовността, идването на светлината на Бога чрез раждането на Исус Христос. Символично той се родил в най-тъмната зимна нощ, носейки Божествената светлина за човеците.

Според легендите, има няколко специални билки, които присъствали и се докоснали до тялото му в нощта на рождеството и през неговото детство. Тези полски билки били положени в яслите, където станали негова постеля. Оттогава те носят Божията сила и я даряват на хората. Затова и тези специални билки присъстват на Коледната трапеза на много народи.

Розмаринът се свързва с легенда за Дева Мария, според която, цветовете на билката се променили от бели на сини, след като тя сложила дрехите си върху тях. По тази причина синьото е традиционния цвят, който църквата свързва с Дева Мария. А според друга легенда, тя поставяла върху него дрехите на Исус, а в нощта на неговото раждане билката се покрила с цвят и плод, въпреки че не било време да цъфти. Розмъринат се слага на коледната трапеза, като и придава смолист аромат. Листата на розмарина са били разпръсквани по пода в коледната вечер през средновековието, за да придадат специален празничен аромат.

Лавандулов цвят

Според други легенди, дрехите на новородения Исус били поставени да се сушат върху лавандулов храст и тогава лавандулата получила своя прекрасен аромат и започнала да цъфти. Тя станала символ на чистотата, непорочността и безсмъртието. Според друга легенда Дева Мария изпирала дрехите си с нея, както и слагала да се сушат изпраните дрехи върху уханната билка. Така дрехите и станали сини на, благодарение допира до лавандулата.

Еньовчето се свързва с яслите, в които е лежал Исус Христос, било е част от постелята. Първоначалните бели цветове на билката придобиват млечния си златист цвят след раждането на Исус Христос според легенди.

Мащерка

Мащерката също е присъствала в яслите. За нея легендите гласят, че подобно на духа Божи, дава мощ, кураж и сила. От тогава много народи я добавят към коледните ястия.

Пчелникът и полският джоджен също се твърди, че са присъствали в яслите на Исус Христос. Калоферчето се нарича още библейски лист или балсамна хризантема. То е символ на вечния живот. Според легендата, Дева Мария го е използвала за приготвяне на лечебен мехлем.

Салвията също се слага в коледните гозби, тъй като се смята за билката на безсмъртието и семейното щастие. Когато Йосиф и Дева Мария избягали от Юдея в Дева Мария се обърнала за помощ да я скрият към един розов и един карамфилов храст, растящ наблизо, но те отказали. Единствения храст, който приютил Божията майка, младенеца и Йосиф бил Салвията. Тя се покрила с многобройни цветове, за да скрие преследваните. Войниците на Ирод минали покрай тях, без да ги видят. Затова Салвията се счита като свещенна, притежаваща многобройни и огромни лечебни свойства билка.

Тамянът се използва в църковните церемонии и за да се "прекади" трапезата на Бъдни вечер, преди започване на празника. Тази ароматна смола е известна с това, че Тримата влъхви я донесли като подарък на бебето Исус.

В много държави по света на Коледа се приготвят различни сладки и хлябове с ароматни подправки. Традиционно се използват канела, джинджифил, карамфил, които в днешно време са станали символ на коледните аромати. Използват се още за приготвяне на ароматни коледни напитки, заедно с индийското орехче.

Според българските традиции, орехите и чесънът задължително присъстват на българската коледна трапеза. Стар обичай е да има счукан чесън и орехи, размесени с вода. Според поверията, така се прогонват лошите сили, а се дава здраве и сила. В края на коледната вечер всички от семейството потопявали пръстите си в паничката с чесън и орехи и намазвали по малко зад ушите си, за здраве през идната година.

Чесън

На коледната трапеза се слага празнична украса с торбички с изсушени билки. Те, задно с боровите клонки, орехите и ароматът на канела, лавандула, мирта или розмарин придават уют и усещане за топлина и спокойствие. Тамянът се използва, за да се "прекади" трапезата на Бъдни вечер, преди започване на празника.

Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати