8 комбинации от храни, които намаляват възпаленията в тялото

чай с куркума срещу възпаления

Всеки от нас от време на време изпитва болка в различни части на тялото си, която понякога е индикация за някакво възпаление. В такива моменти често прибягваме до съответните медикаменти и мазила.

Има обаче начин да избегнем използването на лекарствени средства. Някои видове храни, плодове и зеленчуци сами по себе си притежават свойството да предотвратяват инфекции и възпаления, а комбинирани с други такива, увеличават лечебната си сила и се превръщат в естествено лекарство.

Вижте тези 10 комбинации между противовъзпалителни продукти, които създават силно взаимодействие между противовъзпалителните си и други жизненоважни компоненти и водят до бързо подобряване на възпалението.

1. Грозде и малини

Освен че е изключително вкусна, комбинацията от тези плодове помага да се предотврати и образуването на инфекции в организма. Малината съдържа киселина, която повишава ефективността на кверцетиновата киселина, намираща се в гроздето. Когато двете киселини се смесят и „съюзят”, те значително потискат възпалението. Консумацията на грозде и малини заедно, помага за предотвратяване на инфекции в организма, като така се намалява риска от коронарна болест на сърцето и остеопороза.

2. Зелени зеленчуци и зехтин

зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци, като марулята например, съдържат в състава си компоненти, които възпрепятстват развитието на възпалителни процеси в организма, намаляват риска от очни инфекции и по този начин предотвратяват заболявания като макулна дегенерация. Силата на свойствата на тези компоненти се повишава, когато те се комбинират със зехтин, тъй като здравословните мазнини, на които той е богат, се увеличават и подобряват усвояването на съставките, съдържащи се в зелените зеленчуци.

3. Кефир и бадеми

Кефирът е ферментирала млечна напитка със специфичен вкус и аромат. Подобно на киселото мляко, съдържа големи количества пробиотични бактерии, които влияят благотворно върху здравето на тялото. Добавянето на нарязани бадеми към кефир помага за намаляване на възпалението в червата, тъй като влакната, намиращи се в бадемовите кожи, хранят пробиотичните бактерии, които се съдържат в кефира. Този процес води до разпространение на "добри" стомашни бактерии, които предотвратяват образуването на хронично възпаление в червата и намаляват болката, която може да бъде резултат от него.

4. Боровинки и спанак

Тези, които активно се занимават със спорт и упражнения, често чувстват болка в ставите и мускулите в резултат на възпалителни реакции, възникнали по време на упражнения. Комбинирането на спанак и боровинки помага за решаването на този проблем. Спанакът стимулира притока на кислород в тялото и подобрява дишането, а нитратът, съдържащ се в него помага на мускулите да работят по-ефективно по време на тренировка. В същото време боровинките намаляват изгарянето на мускулите по време на тренировка. Всичко това заедно предотвратява възпаление на тялото.

боровинки срещу възпаления

5. Кайенски пипер и сладък картоф

Кайенският пипер се смята за най-лютивият на земята. Добавянето на този пипер, или смлян пипер от други люти чушки, към оранжеви зеленчуци като сладки картофи и тиква, които са богати на бета-каротин, предотвратява възпаления на кожата. Посочената комбинация увеличава усвояването на витамин А от организма. Този витамин се бори с различни кожни инфекции и възстановява и изгражда кожни клетки, спомагайки за постигане на по-гладка кожа и здравословен вид на лицето.

6. Чесън и лимон

Лимонена киселина, витамин С, магнезий и калций са само част от полезните съставки, съдържащи се в лимона. Чесънът също е богат на редица хранителни вещества като желязо, витамин В12 и антиоксиданти, които помагат за облекчаване на възпалението. Взаимодействието между укрепващите качества на лимона и антиоксидантите свойства на чесъна, създава мощно природно лекарство, което почиства организма от вредни бактерии и редуцира възпалението. Нарежете лимона на парчета и сварете заедно с чесъна, след което консумирайте получената отвара.

7. Зелен чай и лимон

зелен чай с лимон срещу възпаления в тялото

Зеленият чай е всеизвестен с многобройните си ползи за здравето, включително намаляване на риска от рак, коронарна болест на сърцето и хронично възпаление. Той съдържа антиоксиданти, наречени катехини, които укрепват имунната система и спомагат за предотвратяване на възпалението. Лимонената киселина и витамин С, които се намират в лимона, помагат на тялото да усвои до 13 пъти повече тези катехини. Така благодарение на повишената абсорбция на антиоксидантите се предотвратява образуването на инфекции или се неутрализират вече съществуващи такива в организма.

8. Куркума, мед, джинджифил и лимон

Тази отвара затопля тялото отвътре и облекчава болките, които усещаме по време на настинка или грип. Куркумата и джинджифилът съдържат силни антиоксиданти, които, както вече споменахме, се усвояват по-ефективно от организма благодарение на витамин С и лимонената киселина, които се намират в лимона.

Медът придава сладост на сместа и служи като естествен антисептик за тялото. Така в комбинация с противовъзпалителните свойства на останалите съставки, получаваме домашно лекарство, което е идеално за облекчаване на симптомите на настинки и различни инфекции.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати