Храни, безопасни за консумация, след изтичане на срока им на годност

Храни, безопасни за консумация, след изтичане на срока им на годност

Има причина да съществува етикет със срок на годност върху хранителните продукти, но тази причина не винаги е такава, каквато си мислите.

Докато някои дати се отпечатват, за да може потребителят да знае кога трябва да се изхвърли определена храна, в други случаи етикетът на продукта е маркер за свежест, а не срок на действителното му изтичане.

В края на краищата ние често купуваме храни с намерението да ги използваме в продължение на седмици, а понякога и месеци, а производителите и продавачите следят тези дати, за да се уверят, че храната ще стигне до нас максимално свежа.

Тази статия обяснява какво трябва да знаете за срока на годност на хранителните продукти и как можете значително да го удължите при определени храни и да спестите добра сума пари.

Всички тези 14 храни не трябва да се изхвърлят след изтичане на срока им на годност и вие ще разберете защо.

Месо и Риба

Замразеното месо може да се съхранява дълго

Етикетът със срока на годност, който обикновено е залепен върху опаковката на прясната риба и месото, се отпечатва, за да могат търговците на дребно и продавачите да знаят кога трябва да започнат да изтеглят продукта от рафтовете на магазина.

Но що се отнася до потребителя, не се налага вие да изхвърляте скъпото месо или риба, след изтичане на срока на годност, ако се уверите, че са добре замразени или охладени.

Суровата риба и месото ще останат годни за употреба само 1-2 дни след закупуването им, ако ги държите в хладилник. Но ако ги замразите във фризера, срокът на годност може да бъде удължен с месеци.

Домашните птици могат да се съхраняват във фризера до 9 месеца, ако са нарязани на парчета и до 12 месеца, ако са цели.

Рибата може да бъде замразена за 6-9 месеца, ако е купена прясна, но може да се съхранява замразена до 12 месеца, ако сте я закупили запечатана и не се размрази при транспортирането.

Червеното месо може да се съхранява до 12 месеца под формата на пържоли и котлети и до 4 месеца, ако е смляно.

Подобно на суровото месо и рибата, срокът на годност на пушените и варените продукти може да бъде удължен с 1-2 месеца, ако ги замразите.

Това е така, защото замразяването значително забавя процеса на окисляване и размножаването на вредните бактерии в храните.

Яйца

Яйцата са още една от онези храни, които могат да се ядат, след като са преминали срока на годност, отпечатан върху картонената опаковка или яйцето.

Независимо от тази дата е добре да използвате сурови яйца 3-5 седмици след като сте ги закупили. Ако се съмнявате в свежестта на едно яйце, просто го строшете в отделна купа преди готвене.

Яйцето, което е развалено има силна сярна миризма, която е трудно да се обърка. Добре е да знаете и как да съхранявате яйцата.

Ако сте купили яйца, които не са били охладени, съхраняването им в хладилник не е задължително, но хладилните яйца трябва винаги да се съхраняват в хладилника.

Твърди сирена

За разлика от меките сирена, като извара, мека моцарела или рикота, които трябва да се хвърлят в съответствие с етикета за изтичане на срока на годност, повечето твърди сирена са безопасни за ядене след датата на годност.

Колкото по-твърдо е сиренето, толкова по-ферментирало и по-устойчиво на бактериите е то. Ето защо стареещите сирена, като пармезана, могат да останат годни за ядене с месеци.

Когато се опитвате да определите дали парче сирене е все още годно за консумация, носът и очите ви са най-доброто средство.

Ако сиренето мирише по-различно, отколкото преди или е започнало да расте плесен от средата, е най-добре да се разделите с него.

Но ако мирише добре, а отстрани има малко плесен, просто отрежете засегнатата част и така ще ви остане за консумация идеално сирене, тъй като мухълът е естествен участник в производството на твърди сирена.

Зърнени закуски

Зърнените храни нямат срок на годност

Ако съществува храна без срок на годност, това са сухите зърнени закуски. Единствената тънкост е, че трябва да държите кутията затворена.

Така ще можете да съхранявате зърнени храни в килера за 6-8 месеца. След този период зърнените култури могат да имат вкус на малко застояли, но дори и тогава няма да се разболеете, ако ядете от тях.

Това е така, защото зърнените култури са сухи и преработени храни, което ги нарежда сред най-лесните за съхранение храни при стайна температура.

Излишно е да казваме, че ако сте добавили мляко или са сварени, ще се наложи да ги изядете веднага, въпреки че специално овесената каша може да се съхранява за няколко дни в хладилник.

Кисело мляко

Не изхвърляйте неотворен буркан или пластмасов съд с кисело мляко, само защото срокът на годност е изтекъл. То ще остане също толкова вкусно и полезно, колкото преди 2-3 седмици.

Ако искате още повече да удължите срока му на годност, можете да го замразите, което ще удължи периода за ползване до 2 месеца.

След размразяване обаче ще трябва да го използвате веднага. Всяка странна миризма или наличие на мухъл е знак, че в крайна сметка трябва да се разделите с киселото мляко.

Масла от ядки

Маслата от ядки (като например фъстъченото масло) са от тези храни, които могат да се съхраняват в продължение на месеци, дори след като сте ги отворили, независимо от срока на годност.

Със сигурност е най-добре да закупите най-пресния продукт в магазина, тъй като с времето вкусът на масло ще започне да се променя, но дори и така той все още е безопасен за ядене. Маслата, които съдържат консерванти, ще останат свежи за по-дълго, отколкото тези без.

Най-добре е да ги държите в хладилник: естествените масла от ядки могат да се съхраняват до 6 месеца след срока на годност, отпечатан върху буркана, в случай че не са отворени.

Неотвореният буркан с масло от ядки, който съдържа консерванти, ще бъде полезен до 12 месеца след изтичане на срока на годност.

Продукти, които съдържат други съставки като например течен шоколад Нутела, имат по-кратък срок на годност – те ще могат да се използват до 1-2 месеца след датата на етикета.

Замразени плодове и зеленчуци

Замразените плодове са с годни по-дълго

Както вече споменахме по-горе, замразяването предотвратява развалянето на храните, а това важи и за замразените плодове и зеленчуци.

Те остават безопасни за ядене до 10 месеца след срока на годност, ако опаковката не е била отворена.

Ако обаче сте отворили пакета, се опитайте да използвате съдържанието веднага щом можете, тъй като замразяването може да направи части от плодовете и зеленчуците сухи и твърди.

Шоколад

Шоколадът също е много издръжлив и остава годен за консумация в продължение на месеци след изтичане на отпечатаната дата.

В идеалния случай трябва да държите шоколада при постоянна стайна температура, тъй като резките температурни промени могат да доведат до втечняване на част от какаовото масло и излизането му на повърхността на шоколада във формата на цъфтеж, което явление не бива да се бърка с мухъл.

Шоколадът, покрит с бял тънък слой, все още е безопасен за ядене, но цъфтежът за съжаление може да направи текстурата на лакомството по-малко приятна.

Някои сосове

Вие сте абсолютно в правото си да държите бутилка кетчуп или горчица, докато не свърши, тъй като те, както и някои салатни дресинги, могат да останат вкусни и свежи до 6 месеца след изтичането на срока им на годност, стига да ги съхранявате в хладилник.

Жълтата горчица е с най-дълъг период на съхранение. Можете да я съхранявате неотворена в килера до 2 години, след като срокът ѝ е изтекъл. Ако е отворена, може да издържи до една година в хладилник.

Чипсове и крекери

Чипсът е дълготрайна храна

Подобно на тестените изделия, пакетираните крекери, бисквитки и картофените чипсове ще издържат месеци след изтичане на срока им на годност, така че не се страхувайте да се нахвърлите върху отдавна забравена торбичка с чипс, която внезапно сте откриете в дълбините на вашето килерче.

Имайте предвид, че те вероятно ще имат застоял вкус, което не е проблем, стига да понасяте вкуса и да не ви мирише неприятно.

Ако говорим за отворен пакет с чипс обаче, опитайте се да го изядете в рамките на няколко седмици, тъй като сухите храни изтеглят влажността от въздуха и ще загубят свойството си да хрускат доста бързо.

Макаронени изделия

Нека да е ясно, че не говорим за варени или пресни макаронени изделия, равиоли или ньоки, които се продават в хладилната част на супермаркета.

Те всички са предназначени за незабавна употреба и не биха издържали повече от 5 дни от изтичане на срока им на годност.

Но що се отнася до сухите тестени изделия, тяхната дълготрайност е доста впечатляваща, тъй като те могат да се използват, дори ако датата на годност е изтекла преди година или две, стига да не е нарушена цялостта на опаковката.

Хляб

Хлябът с изтекъл срок на годност може да се яде, стига да не расте никаква плесен.

Датата, която се вижда на опаковката, се отнася до съхранението му на стайна температура и е възможно значително да удължите срока му на годност като просто го поставите в хладилник.

В крайна сметка, най-добрият френски тост се прави именно от хляб на два три дни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати