Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»10 храни, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

10 храни, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Не винаги е необходимо веднага да изхвърлите храната с изтекъл срок на годност. Много е важно да четете и разберете етикета и да съхранявате правилно храната.

Отваряйки хладилника, неведнъж разбираме, че е изтекъл срокът на годност на пакетираната храна и се чудим дали можем да я консумираме така или да я изхвърлим?

Всъщност, както всички експерти потвърждават, че срокът на годност, посочен на опаковката на продуктите, е само характеристика на стоката.

При изтичането на срока на годност на някои храни, може да се стигне до загубата на определени вкусови качества, но не винаги е необходимо храната веднага да се изхвърли. Очевидно много зависи от вида на храната и начина, по който е съхранявана, така че в повечето случаи трябва точно да прочетете етикета и да обърнете внимание, когато отворите продукта, за да го проверите.

Както вече беше казано, първото нещо, което трябва да потърсите, е надписът за срока на годност на опаковката. Ако се съобщава само за срока на годност, е по-добре да не ядете продукта след тази дата, ако пък е написано "да се консумира за предпочитане в рамките на", е много вероятно храната да е напълно добра за ядене.

Очевидно трябва да се предпочита да се ядат специфични продукти /сухи/, които не показват признаци на разграждане и които са добре запазени, докато така наречените „пресни храни“ трябва да се избягват (ако са изтекли).

В следващите редове може да видите които са 10-те храни, които спокойно могат да се консумират и след изтичане на посочения срок на годност.

1 - Опаковани картофени чипсове. Въпреки че не са много здравословни, датата на съхранение се удължава значително, благодарение на обилното наличие на сол.

2 - Шоколад. За тази сладка храна количеството захар гарантира нейното запазване.

3 - Кетчуп. Това е един от продуктите, при които при правилно съхранение, може да се консумира дори една година след изтичане на срока на годност, ако се съхранява на хладно и сухо място.

4 - Кисело мляко. По принцип може да е годно до шест седмици след изтичане на срока на годност, просто внимавайте за наличието на мухъл, когато го отворите.

5 - Твърдо или подправено сирене. Това е един от онези продукти, на които никога не им изтича срока на годност. За сметка на това, меките сирена трябва да бъдат строго избягвани (ако са с изтекък срок на годност).

6 - Мляко. С млякото трябва да бъдете много внимателни, просто погледнете: ако започне да мирише зле и се сгъсти, то не може да се консумира.

7 - Яйца. Бъдете много внимателни. За да разберете дали те са годни, просто трябва да ги потопите в купа с вода: ако те плуват, вероятно има газ и бактерии вътре в тях, а след това е по-добре да ги изхвърлите. Напротив, ако те потънат, вероятно са все още добри.

8 - Хляб. Можете спокойно да го консумирате, дори и да е остарял, стига да не е развил никакви плесени.

9 - Ориз. Както и тестените изделия, неговата консумация може да продължи месеци след изтичане на срока на годност.

10 - Плодове и зеленчуци. Просто трябва да ги разгледате: ако няма мухъл, прекомерно изсъхване или промяна на цвета, тогава те могат да бъдат безопасно изядени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен