Когато сме гладни, доста често не сме много придирчиви към храната и особено рано сутрин похапваме, каквото първо видим. Но има храни, които не бива да се консумират на празен корем, защото има вероятност от нежелани и опасни реакции.
1. Банан - съдържа магнезий и може да предизвика нарушаване на магнезиево-калцевия баланс в организма. Може да предизвика подуване на стомаха.
2. Студени напитки - дразнят стомаха и червата.
3. Картофи - таниновата киселина и пектинът има вероятност да засилят отделянето на стомашен сок, което предизвиква дискомфорт.
4. Домати - съдържанието на голямо количество пектин и танинова киселина, които във взаимодействие със стомашния сок се превръщат в гелообразно вещество.
5. Райска ябълка - също високото съдържание на пектин и танинова киселина, както при домата, не си взаимодействат добре със стомашния сок. Възможно е дори образуването на камъни в бъбреците.
6. Глог - високото съдържание на органична, винена и лимонена киселина в глога способстват за производството на стомашен сок и стомахът се препълва с газове и киселина.
7. Кисело мляко - при консумирането на празен стомах киселото мляко губи значителна част от полезните си свойства. Препоръчва се киселото мляко да се консумира поне 2 часа след хранене или преди сън. Така то действително помага на храносмилането.
8. Захар - По принцип захарта се усвоява много лесно от организма. Но когато тя попада в празния стомах, организмът не може да отдели достатъчно количество инсулин за поддържането ниво в кръвта. Това крие опасност от очни болести. Също така тя е киселинно-образуваща храна, способна да наруши киселинния баланс в организма.
9. Чесън - съдържащият се в него алицин дразни стените на стомаха и червата. Това може да предизвика гастроспазми.
10. Портокали - може да предизвикат издуване на стомаха.
Коментари