Мака на прах се извлича от корена на мака (lepidium meyenii), почитано растение в района на Андите в Южна Америка. Консумира се от векове и е ценен заради ползите за здравето.
Мака корен на прах е нещо повече от храна на растителна основа; това е хранителна сила. Известен като перуански женшен, той е пълен с аминокиселини, витамини и минерали.
Вижте няколко иновативни начина за прием на тази древна суперхрана.
Топли напитки с мака
Въпреки че мака често се използва в студени, смесени смутита, вкусът ѝ е още по-желан, когато се сервира топла. Топлината изглежда смекчава някои от подобните на репички нюанси на мака и помага на нейните специфични вкусови нотки да изпъкнат. Мака има най-добър вкус в напитки с добавено мляко или сметана, така че я опитайте смесена в горещ шоколад, лате или дори само с топло мляко.
Започнете деня си с мака лате или мака кафе, смесване на желатинизирана мака на прах с мляко по ваш избор и нотка кленов сироп за комбинация, която предлага сутрешен тласък на енергия без срива след това, свързан с кофеина. Тази проста рецепта обогатява вкуса и допълва ореховия вкус на мака, правейки вашата напитка за закуска не само питателна, но и сгряваща.
Шейкове за заместител на храненето
За бърз и питателен заместител на храненето, смесете мака на прах с бадемово мляко, фъстъчено масло, банан и щипка кленов сироп. Този шейк е вкусен и лесен начин да получите ползите от мака на прах.
Добавете мака към супите за питателна нотка
Това, че маката има лека сладост, не означава, че трябва да бъде запазена само за сладки рецепти. Мака е корен и като повечето зеленчуци върви доста добре със съставки от собствен вид. Ако приготвяте супи с много кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак, сладки картофи или ямс, добавете малко мака на прах. Професионален съвет: една супена лъжица обикновено ще свърши работа, без да прекалява. Най-добре е в смесените супи.
Печени изделия
Мака на прах изглежда като брашно и със сигурност може да действа като брашно в малки количества. Включете прах от корен от мака във вашите рецепти за печива, като премахнете 1-2 супени лъжици брашно от следващата си партида бисквитки, брауни или хляб и разменете равно количество мака за допълнителен хранителен тласък. Мака на прах може да се добави към мъфини, домашно приготвени бисквитки с ядки и много други, подобрявайки ползите за здравето от любимите ви лакомства. Топлината на печене няма да повлияе на хранителната стойност на мака, а изделията ви ще придобият фин орехово-карамелен вкус.
Енергийни закуски без печене
Можете да използвате и за бързи енергийни закуски без печене. Смесете мака на прах, какао на прах, бадемово масло, семена от чиа и кленов сироп или стевия на прах. Оформете ги като блокчета или топчета. Добавете и 50 грама разтопен черен шоколад. Оставете топчетата да стегнат през нощта. На сутринта тези закуски ще са идеални за енергийна подкрепа през целия ден. Мака може да превърне вашата закуска от обикновена в необикновена!
Подсилваща закуска с мака
Между енергизиращите си качества и затоплящия вкус, мака е идеална съставка за вашата закуска. Разбъркайте в овесени ядки или топли пикантни каши; смесете в любимото си ядково мляко или разбъркайте в партида палачинки или вафли.
Вижте още ползите от корен от мака, както и как точно се приема мака на прах.
Коментари