Какво е мака
Растението Lepidium meyenii с популярното име мака е кръстоцветен зеленчук, който расте в Андите, Перу, и затова се нарича още и перуански женшен. Корените му са обагрени в жълто, лилаво, достигат до черно. Зеленчукът има приятен, пикантен вкус и обикновено се предлага на прах.
Мака на прах има лечебни свойства, както и хранителни качества, известни на местното население от хилядолетия. Маката се смята за суперхрана заради богатия си състав от хранителни вещества - витамини, минерали, фибри.
Хранителен профил на мака
Този екзотичен за нас зеленчук е отличен източник на протеини, минерали, витамини, есенциални мастни киселини, аминокиселини, фитонутриенти и малко калории. В 100 грама от продукта се съдържат:
- 91 килокалории;
- 20 грама въглехидрати;
- 1 грам мазнини;
- 14 грама протеини;
- 7 грама фибри;
- 4, 1 милиграма желязо;
- 7, 8 милиграма витамин С;
- 1, 7 милиграма мед.
Този му състав определя и ползите за тялото от маката на прах.
За какво помага мака на прах
Мака за нормализиране симптомите на менопауза
Високите дози хранителни вещества и фитохимичните съединения в мака облекчават симптомите на менопаузата при жените като горещи вълни, безсъние, тревожност, депресивни състояния. Този прах е отличен хормонален балансьор. Коренът от растението има положително действие върху костите, пазейки здравината им, което е много важно при менопауза.
Мака за повишаване на либидото
Много фактори понижават сексуалността при жените като възраст, начин на живот, медицински и хранителен статус. Маката на прах подпомага повишаването на сексуалната функция при жените, включително в менопауза.
За поддържане на енергията и настроението
Редовната употреба на мака на прах повишава издръжливостта, удължава времето на бодърстване, зарежда с енергия. Способността на маката да поддържа енергичността подобрява настроението и гони депресивните мисли. Коренът от мака се използва и от спортисти за повишаване на енергията.
Мака помага на тялото да се адаптира към стреса
Мака е адаптоген с естествен произход, който подпомага тялото в справянето му със стресови ситуации и намалява безпокойството в напрегната обстановка.
За подобряване на паметта
Приемът на мака на прах подобрява концентрацията и паметта. Забавя прогресирането на когнитивни заболявания като Алцхаймер и деменция.
Мака съдържа много протеини, минерали, витамини и фибри, есенциални мастни киселини и фитонутриенти, с изключителни ползи за здравето от мака корен и баланса в тялото.
Употреба на мака на прах
Мака се прибира и смила, след това се предлага в прахообразна форма. Може да се смеси с храната, да се добави в смути. Закуската с кисело мляко, овесени ядки, мюсли, както и десертите, може да се обогатят с мака на прах.
Не се препоръчва да се използва в храните, които ще се подлагат на термична обработка, защото се губят повечето от хранителните вещества.
Вижте още корен от мака като афродизиак и антидепресант и връзката на мака с инките.
Коментари