Коронавирусът живее няколко часа във въздуха и няколко дни на повърхности!

Коронавирусът живее няколко часа във въздуха и няколко дни на повърхности!

Новият коронавирус /COVID-19/ е обект на много научни изследвания в цял свят. Учените са се обединили не само в търсенето на лекарства и ваксини, но и в изучаване на жизнеспособността и възможностите за предаване на вируса. Тези насоки ще бъдат много полезни за ограничаване на разпространението на инфекцията и изработването на адекватни мерки за защита от коронавируса.

Коронавирусът, който се превърна в глобална пандемия, може да остане жизнеспособен и заразен под формата на капки във въздуха в продължение на няколко часа и на повърхности до един ден.

Такива са данните от ново проучване на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт на САЩ, пише Ройтерс. Изследванията са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM) във вторник.

Учените са се опитали да симулират вирус, предаван от заразен човек, на всекидневни повърхности у дома или в болница, например чрез кашляне или докосване на предмети. Те използвали аерозолно измервателно устройство, което дублирало микроскопични капчици, образувани при кашлица или кихане.

Коронавирусът живее на повърхности!

След това учените изследвали колко дълго COVID-19 остава заразен на тези повърхности. Според проучването, вирусът остава жизнеспособен или е в състояние да зарази хората с аерозоли в продължение на най-малко три часа.

В пластмасата и неръждаемата стомана вирусът може да живее до три дни. На картон вирусът не е жизнеспособен за 24 часа. Отнема 4 часа, докато се инактивира върху медта.

По отношение на периода на полуразпад, изследователският екип установи, че на половината вирусни частици отнема около 66 минути, за да загубят функция, ако са в капка аерозол. Това означава, че след час и шест минути, 3/4 от вирусните частици ще бъдат по същество инактивирани, но 25% ще продължат да бъдат жизнеспособни.

Броят на жизнеспособните вируси в края на третия час ще бъде намален до 12.5%.

Необходими са 5 часа 38 минути за неръждаемата стомана, докато половината вирусни частици станат неактивни. На пластмаса полуживотът е 6 часа 49 минути, откриха изследователите.

На картон полуживотът е около три часа и половина, но изследователите казаха, че има много различия в резултатите, затова ви съветваме внимателно да интерпретирате това число.

Коронавирус върху повърхности!

Най-краткото време за оцеляване е на метала мед, където половината от вируса се инактивира в рамките на 46 минути.

Учените открили, че новият коронавирус има сходни нива на жизнеспособност извън тялото на човек от предшественика си, коронавирусът, който причинява SARS (тежък остър респираторен синдром).

Това означава, че други фактори като възможността за по-голямо предаване между хора без симптоми, могат да са причина, че сегашната пандемия а е много по-голяма от епидемията от SARS през 2002-2003 г.

Резултатите потвърждават насоките на специалистите по обществено здраве по отношение на социалното дистанциране:

- да избягвате да докосвате лицето си;

- да покривате устата и носа си, когато кашляте или кихате;

- да измивате и дезинфекцирате старателно ръцете си със препарат на спиртна основа или вода и сапун;

- често да дезинфекцирате предмети, използвайки дезинфектиращи спрейове или кърпички.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати