gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Да се храним изискано, по италиански

Да се храним изискано, по италиански

Паста

Италианският стил и класа си личат винаги. Голяма част от жителите на Ботуша сякаш имат вродено чувство за естетическото във всички варианти, където то може да намери приложение и отражение.

Пословична е италианската маниерност, когато става въпрос за хранене. Сядането на масата е съпроводено от цялата изисканост на един ценен ритуал, наследяван сякаш от векове. Италианците са страстни привърженици на строгия и перфектен ред на подреждане на трапезата. Това не означава обаче излишна педантичност, а по-скоро уважение и удоволствие за самата домакиня.

Да проследим церемонията по сядане на масата в Италия, като започнем от най-малката (макар и важна) подробност при някои обяд или вечеря, а именно водата. При някои специален повод на масата никога не трябва да се слага пластмасова бутилка с вода, като крайно неподходящи са и хартиените салфетки. Водата е най-добре да се поднесе в стъклена, непретенциозна кана.

Италианският специалист по етикеция на храненето Никола Сантини съветва нареждането на чиниите на масата да започва от поставката-поднос под тях. Тя не трябва да се маха през цялата вечеря и не трябва да бъде отмествана изобщо по време на яденето. Върху нея се поставя по-плоската чиния, а след това и по-дълбоката.

Вино

От дясната страна на чиниите се поставя ножът, който задължително е обърнат с острието към тях. До него лежи и лъжицата. В лява посока от чиниите се нареждат максимум две вилици, в зависимост от това какво е менюто.

Също тук се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник, като шармантни форми на декорация не са добре дошли. Ножчето и лъжичката за десерта трябва да сочат с главите си надясно, като се поставят над горната част на чиниите.

Следвайки строгия италиански етикет на масата не бива да заобикаляте едно основно правило - това, което се яде, е вляво, а това, което се пие, е вдясно.

Друг важен момент е при ползването на приборите – колкото и да са те, винаги трябва да се започва от най-външния. Един интересен навик в Италия е, когато се пие вино, винаги устата да се забърсва преди и след всяка глътка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати