Най-любимите храни от детството на всеки един от нас

Най-любимите храни от детството на всеки един от нас

Когато желаем да зарадваме децата си и да им поднесем на трапезата нещо, което те много обичат, ние веднага започваме да приготвяме пица, спагети или пък пържени картофки.

Замисляли ли сте се обаче какво някога приготвяха вашите баби или майки и то ви се струваше като най-вкусното нещо на света? Тук ще ви припомним някои от най-любимите храни от детството ни, които е редно да пазим в рецептурника си. Защо и да не ги приготвим на децата си?

1. Филия с лютеница

Любимите филии с лютеница от детството

Основната причина децата навремето да са ходели с червено около устните си, и то без да се притесняват. Защото истинската лютеница - онази, която се е приготвяла у дома с много любов от бабите или майките ни, има незабравим вкус, напомнящ именно на детството ни;

2. Филия с олио, поръсена с червен пипер, шарена сол или чубрица

Дали ще е за сутрешна или следобедна закуска или просто така - помежду другото, филията, намазана с олио/свинска мас и поръсена с подправки по избор е била истинска класика. Естествено, ако сте имали късмет, може да си я спомняте и намазана с масло, а не с олио. А днес, ако решите да приготвите подобна вкусотия, сигурно бихте използвали и зехтин, защото се сочи като по-здравословен;

3. Бухтички, мекици и пържени филийки

Бабините бухтички от детството

По повод предходното ни вметване за замяната на олиото със зехтин, веднага държим да ви напомним, че храната от "едно време" не е целяла да бъде здравословна, а да е засищаща. А има ли нещо по-питателно и апетитно от мазните пържени филийки, бухтички и мекици, приготвени от баба;

4. Селска боб чорба и супа от кокошка

Не я споменахме в началото, защото надали е била любима на всички деца, но към супите от едно време е редно да прибавим и курбан чорбата, която обикновено се е приготвяла само по специални поводи;

5. Всякакви пърженици, приготвени от бъркани яйца

Вкусната пърженица на баба от нашето детство

Да, на село са казвали на тази манджа просто пърженица и обикновено се е приготвяла от изпържен лук, чушки и домати, разбъркани с яйца. Естествено, всички зеленчуци са били току-що набрани от градината;

6. Мусака, панирани или пълнени чушки, месни или постни яхнии

Ето това вече са си ястия, които вероятно често се приготвят и днес. Наред с традиционната скара от кюфтета и кебапчета често си хапваме традиционна мусака, пълнени чушки и яхнийки;

7. Крем карамел

Крем карамел от детството

Надали ще срещнете свой връстник, който да ви се похвали, че е "закърмен" с вкуса на френски мус или на още по-изискания крем Брюле. За сметка на това обаче редовно са се приготвяли всякакви кисели и домашни кремове, като най-любим за всички ни си остава крем карамелът;

8. Баница

Дали ще е пълнена със сирене, с праз лук или пък със спанак, баницата редовно е присъствала на трапезата ни. Хубавото е, че на присъствието ѝ се радваме и днес. Без съмнение радваме дори и собствените ни деца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати