Тексмати ориз – какво трябва да знаем

Тексмати ориз – какво трябва да знаем

Вероятно за пръв път чувате за съществуването на ориз тексмати. И вероятно името на този сорт изключително много ви напомня за един друг вид, много популярен в Индия и сред почитателите не индийската кухня. Точно така – става дума за силно ароматния ориз басмати, който се отличава с дълги и тънки зърна. Но каква е връзката между двата сорта ориз?

Тексмати всъщност е невероятно успешен хибрид, получен именно между индийския басмати и между традиционен американски дългозърнест ориз. Кръстоската между двата сорта е осъществена от специалисти в американския щат Тексас, откъдето идва и това „текс“ в названието на хибридния ориз. И ако в България тексмати почти не е известен, то в Америка той е изключително популярен.

Ориз Басмати

Много американци предпочитат ориз тексмати, тъй като съчетава най-положителните качества на своите първообрази. Той се отличава със специфичния аромат на басамати, но не чак толкова силно изразен. Това го прави по-приятен и не прекалено натрапчив, какъвто някои определят индийския сорт.

Свареният тексмати има мек аромат на пуканки и апетитен орехов вкус при консумация. Едновременно с това зърната на хибрида са дълги, но не толкова тънки, както на басмати, а по-плътни и пълни – подобно на американския дългозърнест ориз.

Също като него тексмати нараства и на дължина, и на ширина при варене. Зърната му са умерено сухи, което позволява да останат отделени едно от друго, пухкави, без да слепват, нито прекалено твърди, нито прекалено меки. Това го прави много подходящ за приготвянето на повечето ястия от индийската, китайската и изобщо – азиатската кухня, при които се изисква дългозърнест и незалепващ ориз.

Също така обаче тексмати не е подходящ за пълненето на зеленчуци – чушки, домати, тиквички, сарми, нито пък за приготвянето на яхнии, защото те ще бъдат доста по-сухи, отколкото сме свикнали, а поради аромата – няма да напомнят за традиционните ястия, които бихме искали да приготвим.

Тексмати обаче може да се хапва напълно самостоятелно като гарнитура от ориз – само леко овкусен със сол и мазнина, подобно на традиционния китайски бял ориз.

Тексмати ориз

Американският хибрид Тексмати се предлага в две основни разновидности – бял и кафяв. Вторият вариант, разбира се, е много по-здравословен. Той е източник на диетични фибри и може да стане основна част от диетичните режими за хранене. Идеален е за приготвяне на плънки, пилафи, супи и пържен ориз.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати