Как да познаем хубавото сирене?

Как да познаем хубавото сирене?
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
23.99 лв.
Виж ››

Знаем, че българинът рядко сяда на масата без сервирано сирене на нея. Всъщност се оказва, че ние консумираме близо 60 000 тона сирене годишно, което само по себе си е чудесно постижение. Лошото е, че същевременно сме консуматори и на около 20 000 тона имитиращи продукти, някои от които крият рискове за собственото ни здраве.

Ето защо тук ще ви покажем как да разпознаете хубавото и качествено сирене, защото невинаги на етикета му е обозначено от какво се приготвя то и дали не попада към имитиращите продукти.

Цена на сиренето

Колкото по-висока е цената на сиренето, толкова по-голяма е вероятността то да е истинско. Няма как да очаквате сирене, което се продава на около 3-4 лв. за килограм, да е качествено. Истинското сирене се продава на цена от около 10 лв. за килограм, а понякога и по-висока. Ако това ви се струва прекалено скъпо, по-добре дебнете за промоциите по магазините, отколкото да закупувате по-евтините имитиращи млечни продукти.

Външен вид на сиренето

Сирене?

Ако закупувате пакетирано сирене е ясно, че няма как да придобиете особена представа за външния му вид. При положение че имате възможност да видите избраното от вас сирене с очите си, запомнете, че то трябва да има лъскава повърхност, а на допир да е меко, но не и гумено. Друг характерен белег на истинското сирене е то да не е прекалено гладко. При отчупване трябва по-скоро да се натрошава, отколкото да следва правилна форма.

Етикет и състав на сиренето

Въпреки че според действащия от 2018 г. закон имитиращите млечни продукти трябва да се продават на отделни щандове с цел да не се подвеждат купувачите, това на практика невинаги е така. Следете подробно какво е указано като съдържание на етикетите на пакетираните сирена, защото понякога там попадат и продукти като палмово масло, сухо мляко, трансглутаминаза и т.н. Или иначе казано - съставки, които едно истинско сирене не би трябвало да съдържа в себе си.

Производител на сирене

Производство на сирене

Макар невинаги да е гаранция за качество, защото сме свикнали всеки хубав продукт след време да понижава качеството си, е добре да закупувате сирене от утвърдени производители или пък близки хора, които се занимават с производството на домашно сирене. В случай че имате удоволствието да познавате добросъвестни хора, живеещи по селата например, които се занимават с приготвяне на домашно сирене, дори леко бихме ви завидели.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати