Знаем, че българинът рядко сяда на масата без сервирано сирене на нея. Всъщност се оказва, че ние консумираме близо 60 000 тона сирене годишно, което само по себе си е чудесно постижение. Лошото е, че същевременно сме консуматори и на около 20 000 тона имитиращи продукти, някои от които крият рискове за собственото ни здраве.
Ето защо тук ще ви покажем как да разпознаете хубавото и качествено сирене, защото невинаги на етикета му е обозначено от какво се приготвя то и дали не попада към имитиращите продукти.
Цена на сиренето
Колкото по-висока е цената на сиренето, толкова по-голяма е вероятността то да е истинско. Няма как да очаквате сирене, което се продава на около 3-4 лв. за килограм, да е качествено. Истинското сирене се продава на цена от около 10 лв. за килограм, а понякога и по-висока. Ако това ви се струва прекалено скъпо, по-добре дебнете за промоциите по магазините, отколкото да закупувате по-евтините имитиращи млечни продукти.
Външен вид на сиренето
Ако закупувате пакетирано сирене е ясно, че няма как да придобиете особена представа за външния му вид. При положение че имате възможност да видите избраното от вас сирене с очите си, запомнете, че то трябва да има лъскава повърхност, а на допир да е меко, но не и гумено. Друг характерен белег на истинското сирене е то да не е прекалено гладко. При отчупване трябва по-скоро да се натрошава, отколкото да следва правилна форма.
Етикет и състав на сиренето
Въпреки че според действащия от 2018 г. закон имитиращите млечни продукти трябва да се продават на отделни щандове с цел да не се подвеждат купувачите, това на практика невинаги е така. Следете подробно какво е указано като съдържание на етикетите на пакетираните сирена, защото понякога там попадат и продукти като палмово масло, сухо мляко, трансглутаминаза и т.н. Или иначе казано - съставки, които едно истинско сирене не би трябвало да съдържа в себе си.
Производител на сирене
Макар невинаги да е гаранция за качество, защото сме свикнали всеки хубав продукт след време да понижава качеството си, е добре да закупувате сирене от утвърдени производители или пък близки хора, които се занимават с производството на домашно сирене. В случай че имате удоволствието да познавате добросъвестни хора, живеещи по селата например, които се занимават с приготвяне на домашно сирене, дори леко бихме ви завидели.
Коментари