Как да съхраним пресни ябълки и круши през зимата

Как да съхраним пресни ябълки и круши през зимата

Надяваме се, че тази година успяхте да съберете добра реколта от домашни ябълки и круши.

Сега трябва да запазите плодовете правилно, така че целият ви труд да не отиде на вятъра и да се наложи накрая да изхвърлите плодовете.

Как да съхраним пресни ябълки и круши през зимата

Много важно е да знаете кога точно се берат ябълките и крушите за съхранение. Плодовете на зимните сортове обикновено се събират през септември, но трябва да се съобразите не толкова в календара, а върху зрелостта на плодовете.

Крушите се събират малко неузрели, така че когато ги приберете за съхранение, те все още са твърди, но вече са придобили обичайния за сорта цвят. Ябълките също трябва да са твърди. Плодовете, които вече са паднали на земята, не са подходящи за съхранение: първо, те са презрели, и второ - повредени. Дори малка драскотина бързо ще развали плодовете.

Друго правило е, плодовете се събират при сухо време, около обяд, когато росата вече е изсъхнала. Никога не мийте плодовете, преди да ги приберете да съхранение. От съществено значение е никога да не смесвате плодовете.

За да се предпазят от вредители, малко парче памучен плат се навлажнява с глицерин и се втрива върху плодовете.

Температура за съхранение на ябълки и круши

Съхранение на круши за зимата

За да съхранявате ябълки и круши трябва да намерите хладно, тъмно и сухо помещение (винаги без мухъл). Температурата на въздуха в него трябва да бъде от 0 до 4 ° С, а влажността да е 85-90%.

Идеалния вариант е в стаята да има постоянно проветрения. Ако не разполагате с избра, спокойно може да съхраните пресни ябълки и круши и в остъклена тераса. В тази случай внимавайте температурата да не пада под 0 градуса. Ако това се случи би съсипало плодовете.

Важно е плодовете да се поставят в кутия с добра вентилация. Важно е редовно да проверявате плодовете и да отделяте такива, които започват да гният. Запомнете, е дори една ябълка е развалена, тя може да съсипе всички останали плодове.

Ако не разполагате с голям количество от ябълките или круши, има друг удобен и бърз метод за съхранения. Всеки отделен плод увийте в амбалажна хартия и поставете в кошница или кашон.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати