Грозде, ябълки, круши, зеле, тиква, броколи… Есенните плодове и зеленчуци преливат от сергиите, но знаем ли как да изберем най-добрите от тях. Така че, когато се приберем вкъщи, да не сме разочаровани, че са почти развалени или не са особени вкусни.
Ето няколко съвета, с помощта на които можем да избегнем това.
Гроздето
Сезонът на този сочен, сладък и богат на фибри плод е в пика си. За да изберете най-хубавия грозд, най-напред бъдете сигурни, че той е свеж - тоест със зелена, а не изсъхнала дръжка. Това е доказателство, че гроздето е откъснато скоро. Друг важен елемент е ципата - тази малка бяла обвивка около зърната. Плодът си я създава сам, за да се предпази от лошото време. Тя също трябва да се гледа внимателно по време на пазар, защото е индикатор дали гроздето е било наранявано.
Ябълката и крушата
Гала, Грени Смит, златна, розова, жълта… Колкото и видове да има ябълката, тя трябва да бъде твърда, което е знак, че е прясна, както и с гладка кора. За предпочитане са и ябълките, които са отглеждани нависоко и онези, които са по-сладки. Що се отнася до крушата, кората трябва да е “достатъчно твърда” в момента на купуването, но и мека близо до дръжката. За разлика от ябълката една узряла круша се познава по аромата, който е малко или повече наситен.
Манатарка
Тази велика гъба е чудна компания на есенните ястия. Тя трябва да е твърда “от главата до петите”, за да не се окаже пълна с червеи. Трябва да се уверите и че “шапката” няма мъх, защото това ще значи, че е доста стара. Освен това имайте предвид, че малките манатарки са най-вкусни.
Карфиол
С неговата щедра плът и лек вкус е идеален за масата през есента и зимата. Остава само да го изберем, така че да се възползваме максимално от вкусовите му качества. За да е гарантирано свеж и пресен, карфиолът също трябва да е и твърд. Изберете го изцяло бял със стегнати цветчета. Гледайте и да не е наранен.
Броколи
За да сте сигурни, че купувате най-доброто от този зеленчук, трябва да обърнете внимание на няколко неща. Броколито е най-хубаво, когато е твърдо и зелено. Ако е меко и еластично, значи не е прясно. Както и при карфиола, цветчетата му трябва да са притиснати и стегнати, за да са толкова хубави, че да изкушат небцето ни.
Тиквите
Те са много и навсякъде през този сезон. За да стоплим вечерите си с тяхната велурена сладост, трябва да изберем такава, чиято кора не е повредена и е гладка, за да сме сигурни, че зеленчукът е добре узрял. Хубавата тиква е тежка, твърда и добре оцветена. Това показва, че тя е получила достатъчно слънце и че вкусът ѝ ще е двойно по-сладък.
Коментари