Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Сокове за добро здраве и за борба с болестите

Сокове за добро здраве и за борба с болестите

Сокове за добро здраве и за борба с болестите

Соковете са най-новата диета и здравословна мания в момента. Защитниците на естественото здраве консумират по-специално сокове от сурови плодове и зеленчуци всеки ден, за да поддържат добро здраве, да засилват енергията, да почистват тялото, да подсилват косата, кожата и ноктите и да предпазват от някои заболявания, вариращи от обикновената настинка, до по-опустошителните като рак.

Специалистите по сокове в средата на миналия век са били в състояние да лекуват специфични заболявания с приготвяне на сок от избрани продукти за период от няколко седмици. Например, за лечение на артрит трябва да се приема комбинация от следните сокове, заедно със сурова плодова и зеленчукова диета в продължение на няколко седмици: целина, краставица, морков, ябълка, лимон, грейпфрут, крес, домат, спанак и портокал.

Петдесет години по-късно, в днешното общество, когато много хора са по-загрижени за теглото и външния си вид, отколкото за здравето си, соковете са най-новият начин да постигнете плосък корем за три дни или да загубите 5 килограма възможно най-бързо.

Мнозина не са наясно с невероятните ползи за тялото, отвътре и отвън, които сокът всъщност има. Трябва да се отбележи обаче, че соковете не трябва да заменят целия плод или зеленчук в диетата. От решаващо значение е все още да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, включително пулпата и кожата, тъй като именно тук се съдържа по-голямата част от фибрите.

Фибрите са от съществено значение за доброто здраве, много хора не консумират достатъчно от последните и целите плодове, и зеленчуци са основен източник на такива. Известно е, че химическите растителни вещества, съдържащи се във всички плодове и зеленчуци, предотвратяват и предпазват от много заболявания и алергии, включително рак, високо кръвно налягане, цистит, запек, астма, ревматизъм и много други.

Суровите плодове и зеленчуци съдържат огромни количества основни витамини, минерали и ензими, необходими ежедневно от нашето тяло, които често се губят при готвене и не се срещат такива количества в сок от бутилки. Суровият сок е отличен детоксикатор и почистващ препарат на тялото. Всички плодове съдържат определени киселини, които прочистват организма и разграждат вредните вещества.

По-големи количества от основните минерали и витамини се усвояват или усвояват от организма, когато се намират във формата на сок, тъй като те са по-лесно смилаеми и не се отделят от тялото с фибрите от кожата и пулпата на плода, които тялото не е в състояние да се разгради и усвои. Например, чаша от 200 мл прясно изцеден портокалов сок съдържа колкото 3 пъти повече от витамин С като средно голям портокалов плод.

Плодовете и зеленчуците, вярвате или не, са важен източник на вода. Много от нас не консумират достатъчно вода през целия ден, а плодовете и зеленчуците са в състояние да допринесат, като са чист и чист източник на вода. Краставицата, марулята и доматите съдържат до 95% вода! Можете да експериментирате с вкусни вариации на любимите си сокове и вероятно в крайна сметка ще консумирате по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци в диетата си.

Сокове за добро здраве и за борба с болестите

На първо място, трябва да инвестирате в сокоизстисквачка за вашия дом. Тази машина е от съществено значение в днешната кухня и не е непременно скъпа. Второ, опитайте се да използвате продукти, които са възможно най-свежи, тъй като се задържат повече минерали и витамини. Плодовете трябва да са узрели, но да не са презрели, а зеленчуците - млади и свежи.

Измийте добре съставките си, за да премахнете замърсяванията и пестицидите, но не е задължително да обелите всеки плод или зеленчук, преди да го прекарате през сокоизстисквачката. Очевидно отстранете твърдата кожа на ананаси или пъпеши, но кожата на праскови, ябълки, лимони, круши и краставици например може да се запази непокътната. Натрошете съставките на малки парченца, поставете в сокоизстисквачката, включете машината и изчакайте да се появи свежият ви сок.

Пресният сок е най-добре да се сервира леко охладен, затова го съхранявайте в хладилника само за нужното време, за да го охладите, или вместо това добавете няколко кубчета лед. Не забравяйте, че щом сокът се изцеди от плодовете и влезе в контакт с въздуха, той ще започне да се влошава и да губи съдържание на витамини и минерали.

Уверете се, че почиствате вашата сокоизстисквачка възможно най-бързо и старателно и съхранявате на сухо място. Ако тепърва започвате, вероятно е добра идея да потърсите някои рецепти от книги, списания или интернет, за да ви дам няколко отправни точки и вдъхновение за вашите собствени рецепти, след като разберете.

Внимавайте с плодовите сокове, тъй като те съдържат много естествена захар и могат да повишат нивата на инсулин в кръвта. Същото важи и за цвеклото и морковите и тези сокове трябва да се избягват от диабетици.

Започнете, като използвате първо любимите си плодове и зеленчуци и след това опитайте да станете малко по-приключенски, като използвате по-екзотични комбинации. Морковите, ябълките, портокалите, доматите и зелето са добри основи, към които могат да се добавят други плодове и зеленчуци. Опитайте да добавите билки, подправки и семена към вашите пресни сокове. Билките са друг източник на минерали и витамини, някои подправки като джинджифил определено ще добавят малко подправка към сока, а семената под формата на тиквени или ленени семена осигуряват протеин, който липсва от плодови и зеленчукови сокове.

Рецепти за сокове борба със специфични заболявания

Следните рецепти с плодове и зеленчуци са съставени за борба с конкретни заболявания и болести, вариращи от обикновената настинка до лечението на лошо храносмилане или цистит. Когато се дават редица съставки, се препоръчва да изберете две или три съставки и да консумирате този сок в продължение на няколко седмици, след което можете да накълцате и промените съставките и да следвате лечението в продължение на още няколко седмици. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците старателно, отстранете костилките или семената и нарежете на малки парченца или филийки, за да улесните вашата сокоизстисквачка да извлече сока. Не всички плодове или зеленчуци трябва да бъдат белени, тъй като не забравяйте, голяма част от полезните и основни витамини и минерали се намират там.

Киселинност

Цвекло, морков, целина, грозде, маруля, портокал, праскова, круша, спанак или домат.

Акне

Кайсия, броколи, морков, целина, грейпфрут, манго, пъпеш, лук, портокал, тиква, спанак, ягода или крес.

Възраст (храни против стареене)

Ябълка, кайсия, авокадо, къпина, боровинка, броколи, зеле, червена боровинка, чесън, цариградско грозде, грозде, кале, маруля, репичка, спанак или домат.

Алцхаймер

Люцерна, броколи, зеле, морков, водорасли, маруля, лук, тиква, спанак или крес.

Анемия

Кайсия, цвекло, морков, череша, листа от глухарче, смокини, грейпфрут, грозде, киви, плодове, лимон, маруля, лайм, портокали, магданоз, сини сливи, стафиди, спанак, ягода, ряпа или крес.

Сокове за добро здраве и за борба с болестите

Безпокойство

Броколи, целина, лимон, маруля, лайм, портокал, праскова, спанак, домат или крес.

Артрит

Ябълка, броколи, морков, целина, краставица, грозде, лимон, круша, ананас, домат.

Астма

Кайсия, морков, портокал, круша, черен пипер (червен).

Лош дъх

Ябълка, броколи, морков, копър, магданоз, круша, спанак или цитрусови плодове.

Високо кръвно налягане

Зеле, целина, краставица, глухарче, чесън, грейпфрут, лимон, портокал, магданоз или круша.

Пречистватели на кръвта

Цвекло, глухарче, грейпфрут, магданоз или ананас.

Бронхит

Морков, грозде, праз, лимон, лук, портокал или спанак.

Рак

Авокадо, къпина, боровинка, броколи, брюкселско зеле, зеле, морков, карфиол, лют червен пипер, смокиня, чесън, грозде (червен), грейпфрут, къдраво зеле, праз, лимон, лук, портокал, папая, тиква, малина, спанак, ягода, домат или крес.

Хрема

Зеле, морков, лют червен пипер, чесън, лимон, лук, портокал, ананас, ягода или крес.

Холестерол

Ябълка, авокадо, боб, боровинка, морков, червена боровинка, чесън, къдраво зеле, киви, лук, портокал, швейцарски чард или сладка царевица.

Запек

Ябълка, цвекло, къпина, брюкселско зеле, морков, зеле, копър, смокиня, грозде, маруля, портокал, папая, пащърнак, праскова, сини сливи, тиква или сладка царевица.

Храносмилателни разстройства

Ябълка, цвекло, морков, копър, грозде, киви, лимон, маруля, портокал, папая, праскова, ананас или спанак.

Сърдечно заболяване

Ябълка, къпина, броколи, морков, глухарче, чесън, грозде, грейпфрут, маруля, пъпеш, лук, портокал, магданоз, тиква, спанак, домат или крес.

Липса на енергия

Ябълка, кайсия, боровинка, пъпеш, пъпеш, морков, копър, грозде, лимон, манго, магданоз, пащърнак, праскова, круша, чушки, портокал, спанак, ягода или спанак.

Ревматизъм

Ябълка, череша, лимон, круша, ананас или домат.

Морков, целина и магданоз.

Краставица, домат и крес.

За подпомагане на храносмилането

4 резена ананас

2 ябълки

1 папая

Отстранете кожата от ананасите. Измийте, сърцевината на ябълките и нарежете на филийки. Наполовина папаята и изхвърлете семената. Изгребвайте плътта. Изцедете всички съставки заедно, разбъркайте добре и сервирайте с натрошен лед.

За повишаване на енергията

4 ябълки

2 пащърнак

Оставете кожата и на двата зеленчука, но измийте добре. Нарежете пащърнак на малки парченца и ябълките. Сервирайте с лед.

За освежаване на дъха

6 моркови

100 г магданоз

Измийте морковите и отстранете краищата. Нарежете на малки парченца. Сок с магданоза, разбъркайте и сервирайте.

За да лекува махмурлук

Сокове за добро здраве и за борба с болестите

2 манго

1 ананас

Обелете мангото и изхвърлете костилката. Обелете кората от ананаса и нарежете на малки парченца.

За уреждане на стомаха

1 крушка от копър

240 мл вода

поръсете джинджифил

Нарежете копъра на филийки и преминете през сокоизстисквачката. Добавете водата и поръсването с джинджифил.

За борба с цистита

450 гр. червени боровинки

4 ябълки

2 круши

Измийте всички съставки, почистете сърцевината на ябълките и крушите и след това, направете сок от всички съставки. Сервирайте с натрошен лед.

За почистване на тялото

2 ябълки

1 пръчка целина

1 резен лимон с кора

1 парче краставица

джинджифил на прах

Измийте ябълките, целина и краставица. Почистете сърцевината на ябълките. Извадете краищата от целината. Прекарайте всички съставки през сокоизстисквачката, смесете заедно и сервирайте с натрошен лед.

Ако се чудите какъв сок да си приготвите, разгледайте нашите рецепти за фрешове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest