Освен да замразявате зеленчуци за зимата, съхранете ги и във вид, в който можете да ги използвате почти като пресни. Така те ще запазят качествата си и няма да се разкашкват, както често става при размразяване на замразените зеленчуци.
Направете сушени домати в зехтин, което е много популярно в Италия. Така приготвени, доматите могат да се използват като пресни – вкусни са в салати, пици и ястия.
Необходими са пет килограма домати, смес от подправки, сол, черен пипер, зехтин. Сместа от подправки направете по ваш вкус, препоръчително е да използвате босилек, розмарин, чубрица, джоджен, майорана, риган. Този ароматен букет е подходящ за различни видове ястия.
Доматите се измиват и се разрязват на филийки или на резенчета. Махат се семките, тъй като те съдържат доста течност и това ще затрудни процеса на приготвяне. Почистените от семената резенчета се нареждат в тава.
Доматите се посоляват, поръсват се със сместа от подправки и след това – с черния пипер. Отгоре леко се поръсват със зехтин. Разбъркват се леко и се разпределят отново върху тавата.
Тавата се слага във фурна, загрята на сто градуса, но вратичката се оставя отворена. В противен случай доматите няма да се сушат, а ще се опържат.
След четири до шест часа се вадят и се слагат в чисти сухи буркани. Заливат се със зехтин, затварят се плътно с капак и се съхраняват в хладилник дълго време.
Мариновани тиквички са интересно мезе, което напомня по вкус киселите краставички, а измити добре, могат да бъдат опържени като пресни тиквички.
Нарязаните мариновани резенчета тиквички ще ви учудят със своята свежест и вкус, а извадени от буркана са толкова крехки и хрупкави, все едно сте ги отрязали току-що от прясна тиквичка.
За един буркан са необходими две тънки пресни тиквички, 2 съцветия на копър, 2 скилидки чесън. Маринатата се приготвя от 1 литър вода, 2 зрънца черен пипер, 1 дафинов лист, 30 мл оцет, 60 грама захар, 40 грама сол.
Тиквичките се мият, без да се белят. Копърът се слага на дъното на буркана. Тиквичките се нарязват на резенчета с дебелина един сантиметър. Натъпкват се плътно в буркана, заливат се с вряла вода и се затварят с капак. След пет минути водата се излива.
Прави се марината от необходимите продукти, кипва се и се сваля от котлона. В буркана се добавят чесънът и дафиновият лист. Всичко се залива с маринатата и се затваря. Завива се с одеяло и след това се оставя в хладилник или извън него.
Коментари