Зимата се характеризира с къси дни, мрачно и студено време, а от храната отсъстват значителна част от зеленчуците, които зареждат тялото с витамини, минерали и фибри. Имунитетът спада и тялото става податливо на зимните вируси и простуди.
Все пак има значително число български зеленчуци, които могат да се набавят и през зимата, и то в прясно състояние, защото вносните вървят с редица проблеми, като се започне от пластмасовия вкус и се стигне до третирането им с химикали, за да издържат на транспортирането. Те освен това се берат зелени и затова полезните съставки са в минимални количества в тях.
Ето кои са пресните зеленчуци, които не бива спираме да ядем през зимата. Добавяйте ги редовно като салата или гарнитура на зимните гозби.
Българските зеленчуци в прясно състояние, които могат да се консумират, защото са достъпни и през зимата, са типични за нашите географски ширини, добре познати са ни и лесно приложими в традиционните български рецепти.
Това са праз лук, моркови, гулия, алабаш, цвекло, зеле, репички, картоф, червен лук, чесън, карфиол. Ето какви ползи носят за организма през зимата някои от тях.
Цвекло
![Зимни зеленчуци](https://gradcontent.com/lib/600x350/carrot-beet6.webp)
Червеното цвекло е най-добрият избор за младите дами, които искат да поддържат фигурата и кожата си. Този зеленчук съдържа аминокиселини, антиоксиданти, витамини и въглехидрати. Наличието на бетаин в цвеклото действа върху мазнините в тялото, а растителните влакна подкрепят храносмилателните процеси. Полезно е за прочистване на организма, най.вече на черния дроб, за нормализиране на теглото, за метаболизма, за разширяване на кръвоносните съдове, за предпазване на червата и стомаха от натрупването на вредни вещества, причиняващи рак.
Репички
![Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата](https://gradcontent.com/lib/600x350/radish-cream.webp)
Богатството на витамини В, С и РР, на минерали калий, натрий, магнезий, фосфор, антоцианини прави тази коренова култура не само приятна на вкус, но и много полезна като добавка към супи и салати.
Репичките са полезни при липса на апетит, диабет, хронични възпаления, общо изтощение на организма, нарушения в секрецията на жлъчка, заболявания на зъбите и венците или наднормено тегло.
Червен лук
![Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата](https://gradcontent.com/lib/600x350/red-onion1.webp)
Казват, че лукът пази от 7 заболявания, в това число и червеният. Цветът му е много важен при избора на този зарзават, тъй като задължително на трапезата през зимата трябва да има червени зеленчуци. Червеният цвят се дължи на антиоксидантите, които ги има в червения лук, но не и в обикновения. Особеност на този зеленчук е съдържанието на сяра, която е отлично оръжие срещу токсините. Той профилактира рака, неутрализира токсините, укрепва стените на съдовете, има противовъзпалителен ефект. Червеният лук укрепва стените на кръвоносните съдове и създава колаген за тялото.
Зелето и карфиолът са чудесни за зимна прясна салата, а с моркови може да се прави почти всичко, включително и прочутият сок от моркови. Картофите са единственият зимен зеленчук, при който трябва да се вземе предвид високо въглехидратното му съдържание.