Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»10 трика да ядете по-малко и да не чувствате глад

10 трика да ядете по-малко и да не чувствате глад

10 трика да ядете по-малко и да не чувствате глад

Честото похапване и вълчият апетит са ви добре познати? Непрекъснато посягате към бисквитки, чипс и други вредни изкушения? Ако ви е дотегнало от вечния глад, а и резултатите на кантара не ви удовлетворяват, време е да вземете мерки.

Ето 10 трика, с които да преборите апетита и да ядете по-малко:

Пийте повече вода

Яжте по-малко, без да се чувствате гладни. Изглежда като утопия, но благодарение на тези десет трика може да се направи: нека започнем от първия, т.е. започнете храненето, като изпиете чаша вода, така че стомахът да се напълни и спешността на чувството за глад да се намали.

Заложете на протеин

Достатъчно количество протеин в менюто ви ще ви държи сити по-дълги и по-рядко ще посягате към вредните храни. За целта всеки ден консумирайте месно ястие, нещо с яйца или риба.

Добавяйте зеленчуци към всяко хранене

Салатата ще ви засити

Намалете калориите, като същевременно успявате да се заситите: здравословният начин да ядене по-малко е да добавите листни зеленчуци към храната си, които също са полезни за понижаване на гликемичния индекс на това, което консумираме.

Изберете правилните въхлехидрати

Не се страхувайте от въглехидратите, но нека изберем правилните: по-добре е да консумираме пълнозърнести, богати на фибри, за да сме здрави и да не се чувстваме гладни.

Дъвчете храната по-продължително

Умен трик, за да избегнете преяждане и да сте сити, без да увеличавате количествата, е да дъвчете храни, които изискват известно натоварване на челюстта, като черупчести мекотели, шамфъстък и портокали.

Яжте супа

Започването на хранене с порция супа, според някои проучвания, помага за намаляване на общия прием на калории с до 20%. Най-добрият избор е бульон със зеленчуци, храна, която ще ни засити, без да прекаляваме през останалата част от храненето.

Внимавайте с бюфетите

Бъдете внимателни с бюфетите

Бюфетите привличат вниманието ни с голямото разнообразие от присъстващи храни, но не се изкушавайте: избирайте внимателно какво да ядете, без да бъдете привлечени от първата видяна храна, а оценявайки най-добрите варианти за нашето здраве.

Гледайте храната си

Това, което ядем, е основно, но също така и в какъв съд консумираме храната. Пример? Като ядат директно от пакета чипс, според проучвания на университета Корнел, хората консумират 50% повече продукт, когато не могат да го видят.

Въпрос на цвят

Важен е съдът, но и цветът на чинията, на която ще го консумираме. Отново според университета Корнел, всъщност, когато една чиния и сервираната храна имат сходни цветове, хората на бюфета консумират с 22% повече, отколкото когато цветовете създават висок контраст, като например паста с домати върху бяла чиния.

Отделете време за хранене

В един все по-забързан и тревожен свят отделете време да ядете храната си, дъвчете бавно и се обградете в спокойна среда: оставяйте вилицата си между хапките и се наслаждавайте на храната си, без да бързате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest