Как да разпознаем истинското сирене на пазара?

истинско сирене
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

Без сирене и хляб на маса не се сяда - така гласи стара българска поговорка, която важи в пълна сила и днес. Разликата е в това, че нито хлябът, който купуваме, е истински, нито сиренето. Ще съсредоточим вниманието си именно върху последното, защото все пак има някои признаци, според които можете да разберете дали едно сирене е истинско.

Цена

Рядко ще срещнете какъвто и да е качествен хранителен продукт, който да е с прекалено ниска цена. Когато сиренето се произвежда при спазването на всички условия за производството му (достатъчно дълъг срок за узряване, използване на истинско мляко за направата му и т.н.), то няма как да струва под 9-10 лв. Обикновено е и около 12 лв. Сметката на какво се дължи цената му е лесна - за направата на 1 кг сирене се използват 5-7 л мляко.

Срок на годност

Винаги предпочитаме даден продукт да е с по-дълъг срок на годност, но е добре да имате предвид, че колкото по-дълга е трайността му, толкова по-голяма е вероятността той да съдържа прекалено много химикали или консерванти в състава си.

По отношение на нашенското сирене обаче, е добре да се спомене, че то само по себе си има доста дълъг срок на годност ако е съхранявано правилно. Поради тази причина ви препоръчваме да закупувате сирене, което е със саламура.

как да разпознаем истинското сирене

Външен вид и текстура

Истинското сирене, което е добре узряло, а не е прясно, би трябвало да не изглежда като извадено по калъп и да има тук-там малки дупчици. То трябва да е по-скоро твърдо, а не меко. Последното е отново, ако става въпрос за добре узряло сирене.

Място на закупуване

Според приет в България закон, всички видове сирена, които на практика не са истински, а са направени на растителна основа, би следвало да са поставени на отделни щандове. Както добре знаем, понякога нещата не са както трябва.

Все пак, ако пазарувате сирене от големите търговски мрежи, то не закупувайте такова, което е поставено в щанд с надпис "Имитиращи млечни продукти". В търсене на наистина качествено сирене, бихме ви препоръчали да се насочите към някоя мандра, макар това отново да не ви дава пълна гаранция.

Производител

Както казахме, мандрата или пък т.нар. ферми за производство на млечни продукти са възможно най-добрият ви избор. В случай, че нямате в близост мандра или ферма, то се ориентирайте спрямо самия производител на сиренето. Избирайте такива марки и имена, които трайно са се наложили на пазара ни и следете какво е отбелязано на етиката им.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати