Бременните – далеч от куркумата

Бременните – далеч от куркумата

Куркума

Куркумата, която е от семейство Джиднджифилови, съдържа ефирни масла и жълтото боядисващо вещество куркумин. Тя се култивира в качеството си на подправка и лекарствено растение.

Най-прочутата куркума е домашният сорт, известна още като турмерик. Коренът на това растение се стрива на прах, след като е изсъхнал, и се превръща в подправката куркума.

Куркумата се ползва най-вече в ароматната индийска кухня, но извън нея тя е предпочитана за евтин заместител на прочутата подправка шафран, която боядисва ястията в приятен жълт цвят.

Куркумата е особено важна за кърито, тъй като там е от значение цветът, който е характерен за популярната подправка. Турмерикът дава цвят на много други подправки, например на горчица.

Бременни

Коренът на куркумата е отлично противодействие срещу слънчевите лъчи, което кара производителите да го добавят в много подправки, за да не загубят вида си.

Турмерикът се използва още за естествено боядисване на сирене, кашкавал, йогурт и салатни сосове. За родина на куркумата се смята югоизточна Индия, откъдето тази подправка постепенно се е разпространила в западна посока.

Куркумата притежава горчиво-пикантен вкус и придава на всяко ястие красив жълт цвят. Тя подобрява апетита и предизвиква обилно отделяне на стомашен сок.

Учените са убедени, че ако използвате куркума редовно в менюто си, това ще накара тялото ви да гори мазнините по-бързо. Куркумата няма ограничения за количеството, употребявано на ден.

Препоръчително е все пак да не се превишава дозата от дванадесет грама дневно. Тази подправка може да се консумира от деца над шест години. Тя е забранена за съвсем малки деца и за жени, които са бременни, защото тумерикът в състава ѝ е с разреждащи кръвта свойства.

За разлика от лекарствата куркумата убива бактериите, но не вреди на черния дроб и не съсипва работата на стомаха. Тази подправка благотворно влияе на стомашно-чревния тракт.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Злати
Злати
29.04.2014 21:38
И аз я употребявам доста често, всеки път на ястия с ориз например, а това е нещото което давам често на дъщеря ми- 1г. и 8м. Какво влияние оказва споменатото разреждане на кръвта при толкова малко дете?
1
0
аз
аз
23.05.2015 16:40
опасност от кръвоизливи
0
0
Интересуваща се
Интересуваща се
06.11.2013 16:23
Не разбрах, защо е вредна за бременните. Аз съм чела само за ползите и, затова я употребявам често.
4
0