gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Връзката между ленените семена и риска от рак

Връзката между ленените семена и риска от рак

Връзката между ленените семена и риска от рак

Последните изследвания върху качествата на лененото семе го разкриват като хранителен продукт, който заслужава да му се обърне специално внимание заради потенциалните му способности да се бори с раковите заболявания.

Този извод е направен след като са установени около 27 съставки в него, които имат силата да се преборят с ракови клетки.

След направените проучвания е предложено лененото масло, рапичното и ореховото да бъдат включени в дневния хранителен режим. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които е важно да бъдат в ежедневна употреба.

Всички изследвания сочат, че маслото от лена редуцира евентуалното заболяване на рак на гърдата. Лигнанът н ленът намаляват с 80 процента заболяването от диабет при възрастни хора.

Предполага се, че възможностите на лена да се бори с раковите клетки идва от една химична група - тази на лигнаните. Ленът е много богат източник на лигнани сред всички хранителни продукти.

А тези химични съединения имат висок потенциал при борбата с рака, особено този на гърдата. Мнението идва от предполагаеми възможности на обмена на лигнана, който се свърза с рецепторите на естрогена и така спира атаките на естрогените, които стимулират рака на гърдата.

Връзката между ленените семена и риска от рак

Проведен опит сред жени с рак на гърдата в Торонто показва интересен резултат. На част от пациентките в клиниката са давани сладкиши, поръсени с ленено семе, а на друга част без него.

След оперативното отстраняване на тумора се вижда, че тези, които са консумирали ленено семе, са успели да редуцират туморното образувание и то се развива съвсем по-бавно, като надеждата за пълно лечение се е увеличила силно в сравнение с тези, които не са приемали ленени продукти.

Затова на всички жени с диагноза рак на гърдата се препоръчва да взимат профилактично по 1-2 чаени лъжички ленено семе на ден.

Възможностите на ленените семена да пазят от онкологични заболявания са наблюдавани и при мъже с рак на простатата. След приемането на семена от лен в продължение на 34 дни се е оказало, че нивата на холестерол и тестостерон са се понижили, а броят на мъртвите ракови клетки значително се е увеличил.

Възможностите на лененото семе са проверени и при рак на дебелото черво. Изследванията са показали, че лигнаните в лена са намалили разпространението на 4 вида туморни клетки в дебелото черво при човека. От това идва заключението, че лененото семе има профилактичен ефект върху рака на дебелото черво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати