Една от най-мощните храни на планетата е едно малко семенце, наречено ленено семе. То е било средство за лекуване на редица здравословни проблеми още в зората на цивилизацията. Произлиза от прастара култура - лен, който първоначално е ползван за производство на дрехи, а после са открити и лечебните му ползи.
Днес семената на лена намират широко приложение в храната - от овесена каша, до бисквити. То е както храна за хората, защото съдържа най-важните хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.
Хранителен състав на лененото семе
В лененето семе се съдържа огромно разнообразие от полезни хранителни съставки, но благодарение на три от тях, лененото семе се смята за суперхрана.
Омега-3 есенциални мастни киселини
Това са добри мазнини, които имат полезно действие върху сърдечното здраве. В 1 супена лъжица смляно ленено семе се съдържат 1, 8 грама омега- 3 мастни киселини от растителен произход.
Лигнани в лена
Лигнаните по същество са фитоестрогени със силни антиоксидантни свойства. В лененето семе се съдържат от 75 до 800 пъти повече лигнани, отколкото в която и да е друга растителна храна.
Фибри
Известно е значението на фибрите за здравето на храносмилателната система, за детоксикацията и за хидратацията на тялото. Отделно съществуват разтворими и неразтворими фибри, всеки вид със своите ползи за здравето. Лененето семе съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри.
Други полезни вещества в лененото семе
Лененето семе съдържа още и протеини, въглехидрати, захари, полиненаситени и мононенаситени мазнини, както и известно количестно наситени мазнини, вода. Добър източник е на магнезий, фосфор и мед, тиамин и манган. Съдържанието на омега-3 и омега- 6 мастни киселини представят лененото семе като много добра антиоксидантна храна. То не съдържа хорестерол.
Прием на ленено семе
Ако не бъдат правилно използвани, ленените семена може да останат несмлени в организма и тялото няма да получи здравословните ползи от семената.
Поради тази причина лененото семе се приема накиснато предварително във вода, или смляно на фин прах.
Когато се смелят, ленените семена дават възможност за включване в ежедневното меню. Те могат да се добавят към:
- храни като супи, шейкове, смути с ленено семе, кисело мляко. Може да се добавят и към кокосовото или бадемовото мляко;
- Смляното ленено семе може да се използва като брашно, замествайки част от бялото или други видове брашна за производство на тестени изделия.
- Лененето брашно може да замести яйцата като се смеси с вода в съотношение 1:4;
- Лененето семе е удесно допълнение е към салатите с гъби и пресен спанак, като ползата за тялото е, че смляното ленено семе увеличава абсорбацията за здравина на костите, в комбинация със съдържащия се витамин К.
Ястията, които добре се комбинират с ленено семе, са тъмните на цвят, особено сосовете. Във всички случаи лененото семе трябва да бъде фино смяно.
Коментари