Ацидофилни напитки - за какво са полезни

Ацидофилни напитки - същност за какво са полезни
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

Млечните продукти са едни от най-обичаните от милиони хора по света, а също така те са ценен източник на редица важни за здравето ни витамини, минерали и микроелементи. Ацидофилните напитки не са много познати, но, от друга страна, тепърва започват да набират популярност сред младите хора, които водят здравословен начин на живот.

Тези полезни напитки се получават се чрез ферментация на краве млякото, което е преминало през предварителна пастьоризация със специални бактерии.

Ацидофилни напитки - същност за какво са полезни

Масовото производство на ацидофило мляко и напитки започва преди повече от 30 години и придобива индустриален мащаб в почти 16 страни. При производствения процес пастьоризираното краве мляко ферментира на температура 32°С в продължение на 10 часа или повече.

Енергийна стойност на 100 мл ацидодилно мляко

- калоричност - 57 kcal;

- протеини - 2.8 g;

- мазнини - 3.2 g;

- въглехидрати - 3, 8 g;

- лактоза - 3.8 g;

- захароза - 0 g;

- вода - 88 g;

- органични киселини- 1 g.

Витаминен състав на ацидофилни напитки

Ацидофилно мляко

- ретинол (витамин А);

- бета-каротин;

- тиамин (витамин В1) ;

- рибофлавин (витамин В2);

- аскорбинова киселина (витамин С).

Минерален състав на ацидофилни напитки:

- натрий (Na);

- калий (K);

- калций (Ca);

- магнезий (Mg);

- фосфор (P);

- желязо (Fe).

Огромно предимство на полезните ацидофилни напитки е лесното им усвояване от хората, които имат непоносимост към лактоза. Също така те съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Свойствата на ацидофилно мляко са идеално балансирани, като така количеството на полезните вещества оптимално съответства на нашите потребности на организма ни.

Освен това тези здравословни напитки възстановяват имунитета, утоляват жаждата и апетита ни без вреда за нашето здраве, а също така не претоварват организма ни с така наречените празни калории. Препоръчва се да ги пиете за възстановяване след тежки наранявания и заболявания, стрес и преумора.

Единствените относителни противопоказания за употребата на полезните ацидофилните напитки са стомашните заболявания, както и високата киселинност. В тези случаи е необходимо да се консултирате с лекар, който ще проценти индивидуална дозировката на прием, за да не се предизвика обостряне на тези състояния.

Максималната дневна доза ацидофилно мляко и напитки е 2 литра, като при поява на дискомфорт трябва постепенно да намалите консумираното количество, за да определите вашия личен допустимия обем.

Какви са ползите от ацидофилните напитки за мъжете и жените?

1. Полезните им свойства помагат за намаляването на вредата от нежеланата микрофлора, като я заменят един вид с естествените за организма ни млечнокисели бактерии, които изпълняват защитна функция;

2. Действа добре на кожата, помагайки да се минимизират възпаленията и зачервяванията, като може да се използва и външно за маски за лице;

Ацидофилни напитки

3. Множеството витамини и минерали в състава на тези напитки подобряват репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените;

4. Фенилаланинът, който се намира в ацидофилни напитки е незаменима аминокиселина, която действа успокояващо на нервната система. Ползите от нея са очевидни, а именно - сънят се нормализира и настроението се подобрява;

5. Намалява риска от рак на стомаха и червата, като интересен факт е това, че ползите за мъжете в това отношение са доста по-силни;

6. Помагат за облекчаването на махмурлука, като така всички токсини се неутрализират, а синдромът на на това състояние преминава много бързо.

С напредване на възрастта човешкото здраве отслабва, като така на преден план постепенно излизат хроничните заболявания, но и се добавят нови. Особено опасно за хората в този случаи е намаляването на костната плътност, като така костният метаболизъм се променя, а крехкостта на скелета често води до тежки наранявания.

В профилактични цели е важно да приемате продукти, които са богати на калций, а при нужда се изписват и редица лекарства, за да се запълни тази нужда на организма. Имайки предвид високото съдържание на този микроелемент в ацидофилните напитки, те се препоръчват силно и на възрастните хора, тъй като влияят много добре на здравето им.

Ползите от ацидофилните напитки за нашия организъм са наистина големи, като те са естествена добавка, която запълва нуждите ни от различните витамини, минерали и микроелементи.

А за още изключително силен положителен ефект върху здравето пробвайте това златно мляко или полезното кефирно мляко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати