Размерът на дланта ни показва колко да ядем

Размерът на дланта ни показва колко да ядем

След всяка диета обикновено бързо възвръщаме килограмите си и дори ставаме още по-тежки. Йо-йо ефектът е почти сигурен, ако не пристъпите към правилното за диетичния ви режим захранване. Повечето от нас обаче са твърде изтощени след седмици на лишения и измъчване, че не можем да похапнем това, което ни се иска.

Именно затова бързо забравят захранването и преминават отново към нормално хранене. Това обаче е затворен цикъл, от който няма излизане, съответно – по-добре не влизайте в него.

Ще попитате как, а отговори на този въпрос може да има много. Най-важното е да се научите да се храните разумно, за да не се налага да спазвате досадни диети. Това става лесно, като погледнете дланта си, която ще ви отговори точно колко количество храна трябва да приемате на едно ядене.

Всеки човек носи своята определена мярка, която е в зависимост от големината на шепите, дланите и юмруците – най-добрия дозатор на храната ни. На едно ядене поглъщайте каквото си искате, но то да не е повече от вашата присвита шепа, трябва да се побира спокойно в дланта ви.

Когато стиснете юмрука си, може да придобиете реална представа за общото количество храна, което трябва да попадне в стомаха ви, ако не искате килограмите да се трупат.

Размерът на дланта ни показва колко да ядем

Например, ако обичате да похапвате хляб, но сте склонни да прекалявате и имате чувството, че той не се отразява добре на талията ви, има решение. Ако искате да регулирате теглото си, консумирайте по две филийки пълнозърнест или ръжен хляб, които са с големина колкото дланта ви без пръстите.

Искате ли да свалите някой-друг килограм, редуцирайте броя на филийките до една със същия размер. Не забравяйте да обърнете особено внимание на хляба, който консумирате – стремете се да не е с оцветители, пухкав и мек, защото това значи, че не е истински ръжен или пълнозърнест.

Едно примерно меню за вечеря може да е две ваши шепи зеленчуци с месо или млечни продукти, пак съизмерими според големината на дланта ви. Забравете за панираните и пържени неща. Пийте вода половин час преди да хапнете и два часа след ядене, защото това е оптималният вариант за лесното храносмилане.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Каменова
Каменова
10.10.2013 09:37
Общо взето,елементарно сте обяснили,,Зоната"!
1
0