Албанска кухня: Традиционни ястия и рецепти

Албанска кухня

Албанската кухня е националната кухня на държавата Албания, разположена на Балканския полуостров. Благоприятният климат, близостта до морето, богатото историческо минало и отношенията със съседните страни са оказали огромно влияние върху разнообразието и изобилието на албанската кухня. Тук византийската, венецианската, османската и арабската култури са смесени.

Специални продукти в албанската кухня

Зеленчуци в албанската кухня

Както при всяка друга средиземноморска кухня, албанската е доминирана от зеленчуците. Най-популярните от тях са патладжани, чушки, домати, краставици и бобови растения.

Месо и риба в албанската кухня

Агнешкото месо се използва широко в албанската кухня. Твърди се, че най-добрите агнета се отглеждат в района на Валера. Специален деликатес е месото от животни, отглеждани на полуостров Карабурун близо до Вльора - това е непокътнат природен парк.

Говеждо, заешко и пилешко също се използват в албанската кухня.

Ястията с риба и морски дарове са широко разпространени. Морската риба е ежедневно ястие. От езерните риби популярни са пъстървата и шарана.

Млечни продукти в албанската кухня

Млякото и млечните продукти играят важна роля в албанската кухня. Киселото мляко се консумира от албанците ежедневно и е в основата на много сосове и други ястия. В Албания се произвежда и сирене, най-популярното от които е бяло сирене, приготвено от овче мляко.

Подправки в албанската кухня

Основните подправки на албанската кухня са черен пипер, чесън, риган, магданоз, копър, канела, мента, карамфил и дафинови листа.

Традиционни ястия в албанската кухня

Албански хляб

Много внимание се отделя на хляба в албанската кухня. Никоя храна не е пълна без бял или царевичен хляб. И дори поканата за масата на албански език буквално се превежда като „хайде да ядем хляб“.

Албански супи

В Албания супите условно се разделят на летни и зимни. Студените супи се приготвят с оцет, краставица, чесън, орехи, копър и подправки. А зимните са предимно приготвени от картофи.

Таратор - супа от кисело мляко, краставици, лук и настъргани орехи. Сервира се студено.

Краставична супа - наподобява окрошка.

Основни ястия в албанската кухня

Като правило най-често срещаните албански ястия, характерни за балканската кухня, са месните ястия. Албания не прави изключение. Основните ястия тук са различни вариации на яхнии, кюфтета и различни месни бульони.

Пържените кюфтета обикновено се приготвят по следния начин: Каймата, трохите от хляб, маслото, лукът, магданозът и ментата се разбъркват старателно и се поръсват със сол, риган и черен пипер. След това се овалват с брашно и се запържват в сгорещено олио. Сервират се горещи с пържени картофи или картофено пюре.

Пълнените чушки са друго популярно ястие. Чушките обикновено се пълнят с месо, ориз, пържен лук, наситнен копър и магданоз.

Пай със сирене и спанак също е много популярен.

Албанска баница

В Албания има разнообразие от ястия с ориз. Когато приготвяте ястия с ориз по албански рецепти, най-добре е да използвате сорта Басмати. Той се пържи, вари, пече, докато оризът не става влажен и нишестен на текстура. В албанската кухня оризът обикновено се запържва за няколко минути в комбинация от зехтин и масло преди добавяне на подправки и след това се задушава в бульон, смесен с вряща вода.

Бюрек (Byrek) е любимо ястие от албанската кухня и е блат с лук, сирене, месо и спанак като пълнеж. Burek е националната гордост на албанската кухня. Приготвя се от 40 слоя от най-тънкото тесто, което се разточва на ръка, като се пълни с пълнеж. Тестото е толкова тънко, че общата височина на тези 40 слоя не надвишава 5-6 cm.

Лякрор (Lakror) е традиционна албанска торта, вид бюрек. Прави се от разтегнато тесто с различни пълнежи: спанак със сирене, праз със сирене, кайма с лук, домати с чушки и много други.

Tave kosi е традиционно албанско ястие, едно от най-популярните в Албания. Това е печено агнешко с ориз и кисело мляко.

Schumlek/chomlek (Cömlek) - месо, задушено с лук и зеленчуци, познато в нашата кухня като Чомлек.

Fërges е традиционно албанско ястие. Има два варианта за Ferges: зеленчуков (домати и червен пипер, запечени със сирене фета) и месо (нарязано телешко или телешки черен дроб, запечено със сирене фета). Най-популярната версия на това ястие е Fërges Tirane, първоначално от столицата на Албания, Тирана.

Rostomi salce kosi - печено говеждо в сос от кисело мляко.

Кукуреч (Kukurec) е овчи дроб, пълнен с месо и зеленчуци.

Кукуреч - албанско ястие
Снимка: Мария Симова

Arapash е албанско ястие, приготвено от царевично брашно, приготвено с агнешки дроб.

Салати и закуски в албанската кухня

Всички салати в Албания се приготвят с пресни зеленчуци. По принцип това са домати, краставици, зелени чушки и маслини, подправени със сол, зехтин и оцет или лимонов сок.

Десерти в албанската кухня

Важна част от албанската кухня е печенето и приготвянето на десерти. Албания е рай за сладкишите. Има безброй разновидности на баклава, кадаиф и други десерти.

Баклава - десерт, направен от тънко тесто, напоено с мед и пълнено със сушени плодове. Наследството на Османската империя.

Локум (Lokum) - парчета задушена тиква, оваляни в пудра захар. Също така идва от тюркската кухня.

Крепе - тънки палачинки.

Петула - понички.

Ошав - сладки оризови сладки с мед.

Akullore е традиционен албански сладолед със свой необичаен вкус.

Кабуни е сладък оризов пудинг с подправки и плодове.

Напитки в албанската кухня

Кафето в Албания се пие турско (cafe turke) или еспресо (cafe express), но те го правят по-силно.

Bose е освежаваща царевична напитка.

Rehani е популярна напитка в албанската кухня, направена от гроздов сок.

Алкохол в албанската кухня

Благодарение на средиземноморския климат Албания е доста силна в производството на грозде и вино. Тук се правят както червени, така и бели вина. Най-често срещаните сортове са Мерло, Каберне, Пино Ноар, Калмет, Санджовезе и Ризлинг.

Както и в други балкански страни, традиционната силна алкохолна напитка е ракия, която се прави от ферментирали плодове. Обикновено в Албания за производството на ракия се използват грозде и сливи. Ракия обикновено се сервира с антипасти или сирене фета.

Узо (UZO) - анасонов ликьор от гръцки произход, популярен в Албания.

Билковата тинктура от фернет се произвежда традиционно в Корча и също заслужава внимание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати