Плодът, който помага в борбата срещу вирусите
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Плодът, който помага в борбата срещу вирусите

Плодът, който помага в борбата срещу вирусите

Плодът, който помага в борбата срещу вирусите
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

В борбата срещу чумата на века - световната пандемия от коронавирус, човечеството използва всички свои знания, сили, както и познати природни методи и растения, за да укрепи човешкото здраве и да подпомогне оцеляването в условията, създадени от коварното заболяване.

Интересът на учените е насочен и към даровете на природата - не само билките, но и растителните храни, които могат да се окажат неочаквано панацеята срещу вируса. Ново американско проучване е стигнало до извода, че тропическият ароматен и вкусен плод ананас може да се окаже нашият съюзник в битката с ковид-19.

Изследването, което е плод на съвместната работа на специалисти от центъра по медицина на университета в Небраска и техни колеги от центъра за управление и контрол на храните и лекарствата, е установило, че причината за тези обнадеждаващи резултати е специален ензим в плода.

Става въпрос за вече познат на науката ензим, това е бромелаинът, който се намира както в самия ананасов плод, така и в стъблата на растението. Той има качествата на антивирусен агент, който се бори успешно не само срещу коронавируса, но и срещу потенциални огнища на коронавирус в бъдеще.

Ананас срещу вируси

Резултатите от изпитванията са показали, че ензимът бромелаин има способността на потиска активността на вируса, оказвайки едновременно влияние върху три компонента, заради които този патоген успява да проникне в тялото и да започне своето размножаване, водейки до развитие на болестта ковид-19.

Това проучване всъщност е краен етап на започнало преди появата на пандемията изследване върху свойствата на ананаса. Още тогава е установено, че ензимът бромелаин може да се използва като терапевтично средство при хора, страдащи от възпалителни процеси и болката, която се появява като следствие от възпалението.

Проучванията са обнадеждаващи, защото бромелаинът е показал, че може да се абсорбира много добре от човешкото тяло и има дълга биологична активност, а това значи че ще действа продължително срещу вируси.

Изследователите смятат, че тези качества на бромелаина могат да го превърнат в ефективен лек срещу коронавирусната инфекция и вируси като цяло, известна с продължителното си и трайно настаняване в човешкото тяло, което изисква лек със същия дълъг ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати