Динята утолява жаждата в летните горещини

Ядене на Диня

Дините вече се продават из магазините и пазарите. Повече полезни или повече вредни са дините? Крие ли опасност червената сърцевина под зелена кора?

Динята, подобно на много други плодове, е богата на антиоксиданти като витамин С, каротин, тиамин, рибофлавин. Освен факта, че тези вещества по принцип удължават живота на организма и го предпазват от застаряване, някои от тях имат анти-туморна сила. Каротинът пък укрепва зрението.

Фолиевата киселина осигурява здрав цвят на кожата, подобрява храносмилането и помага на бременните жени като предпазва плода от аномалии.

Динята е силен диуретик. При бременните, които и без диня се отбиват често до тоалетната, ако я консумират, вече могат и да не излизат от там, тъй като физическите импулси ще възникват още по-често.

Консумацията на диня заедно с други храни или веднага след тях, пък води до силно обгазяване.

Динята също е богата на магнезий. 100 грама плод съдържат около 60% от дневното количество селен. Магнезият подпомага мускулите и нервите да функционират. При неговата липса симптомите са спазми на краката, изтръпване, слабост и умора. Магнезиевият дефицит може да повлияе на сърцето, на нервната проводимост.

Магнезият е един отличен антидепресант. Когато сте депресирани в продължение на няколко дни, не спите и не можете да се концентрирате върху рутинната работа, една динена диетата ще възвърне силата и смелостта ви.

Диня

Без значение колко динята е богата на микроелементи, основният й компонент е вода (85-90%). По този начин динята напълно утолява жаждата в горещите летни дни.

Прекомерната консумация на диня обаче може да предизвика диария, което означава - дехидратация. Възможно е чрез динята да ускорите загубата на тегло чрез диуретичния й ефект.

Динята също потиска глада, тъй като просто запълва стомаха. В същото време има сравнително малко калории - 38 ккал на 100 грама.

Защо не се подложите на няколко динени дни? Можете да ядете 1-1.5 кг диня, ръжен хляб и бисквити, чай и кафе не трябва да се пият. Този режим е полезен не само за фигурата. Той ще бъде и като голямо прочистване на тялото, вие ще се отървете от шлаката, ще вгорчите живота на лошия холестерол и в същото време ще дадете доза живот на имунитет. Карайте два дни на динена диета, след което след 4-5 дни повторете.

Но внимавайте: динената диета и има своите противопоказания. Не е добре да я спазвате, ако имате намалена бъбречна функция.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати