Нес кафето е по-полезно

Кафе

В продължение на много години най-популярната ободряваща напитка в света, кафето, бе смятана за вредна. Напоследък обаче се появиха и изследвания, които доказват, че в определени случаи то е полезно - срещу диабет, срещу старческата склероза.

Към списъка с полезните свойства на кафето бе добавено още едно. Кафето съдържа голямо количество баластни вещества. Те не се преработват от химичните съединения и играят важна роля в храносмилането като поддържат нивото на захар в кръвта.

Ежедневно човек се нуждае от 25 г баластни вещества, като техният недостиг води до проблеми с червата, смятат специалистите.

Испански учени пък са доказали, че напитката, независимо дали е била сварена или нес, съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества.

Чаша Кафе

Учените изследвали кафето чрез храносмилателни ферменти в изкуствен модел на човешките черва. Установили наличието на баластни вещества и в трите вида кафе: черно филтрирано (варено 6-8 минути при температура 90 градуса С), еспресо (варено под налягане при 114-121 С) и нес кафе (инстантно кафе, залято с гореща вода).

Според данните на учените в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0.47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0.65 мг, а в нес кафето – 0.75 мг., сочат резултатите на учените, публикувани в новия брой на списание Nature.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок.

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати