Индришето – подправка, лекарство или декоративно растение?

Индрише

У нас индришето е добре познато, като една от незаменимите съставки на конфитюри и сладка, особено на тези от дюли. Още нашите баби са използвали неповторимият аромат, който индришето дава на мармаладите, за да възбудят апетита.

Въпреки че е доста популярно, индришето обаче и днес не е от най-често използваните подправки. Една от причините за това е, че се отглежда по-скоро като декоративно растение и се култивира предимно за етерично масло.

Полухрастът розено индрише (Pelargonium roseum) от семейство Здравецови се отглежда основно в Южна Европа, Южна Америка и Северна Африка. Тъй като е хибрид, не се среща като диворастящо.

Обикновено суровината от индрише се употребява в свежо състояние, защото при изсушаване ароматът се губи и силно се снижава съдържанието на етерично масло.

Етеричното масло на индришето се добива чрез дестилация с водна пара. То съдържа вещества, близки до тези на розовото масло, и има дори подобен аромат.

Ако сте срещали някъде името тереше, но не знаете какво точно е това, бъдете сигурни, че става въпрос именно за индрише. Под това наименование то често служи за фалшификатор на истинското розово масло, използвано широко в парфюмерийно-козметичната и консервната промишлености.

Мармалад

Заради приятния си аромат, индришето често се използва и в производството на спиртни напитки. Като оставим на страна производството на спиртни напитки, трябва да се знае, че индришето има и редица полезни свойства върху здравето на човек.

Листата и етеричното масло на индришето имат способността да разширяват кръвоносните съдове, да подпомагат храносмилането. Те действат антисептично, което определи и широкото му приложение.

В народната медицина индришето се използва при диабет, високо кръвно налягане, сърдечни смущения, а външно при кожни заболявания и трудно зарастващи рани.

В кулинарията у нас индрише се прибавя често вместо ванилия (предимно листа) към компоти, конфитюри и т.н. Ароматът на индришето отлично пасва на дюли, сливи, круши, дренки, дори и тиква.

Обикновено на 1 буркан компот се слага 1 лист от индрише. При варенето на сладка и конфитюри се слага почти към края и се отстранява преди разсипване в бурканите.

Рейтинг

5 6
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Сноу
Сноу
15.01.2015 23:58
Растението от снимката ми прилича на алба. Листата й въобще нямат
характерния атомат на индришето, макар да си приличат. Вероятно са от едно цветно семейство, но съм отглеждала и двете и разликата е огромна.
0
0
Емил иванов
Емил иванов
30.09.2013 13:41
Ще го пробвам в материала за гроздова ракия и имам усещането ,че ще е прекрасно!
0
0