Кофеин и алкохол е токсична комбинация

Енергийни напитки

Ако досега сте били страстни почитатели на тонизиращите напитки, съдържащи кофеин в комбинация с алкохолно питие, по-добре забравете за тази комбинация. Кофеин, комбиниран със спиртна напитка е токсична смесица, която може да навреди на организма.

В САЩ законодателството упорито работи в насока да се забранят напитките, които комбинират двата компонента и които в момента буквално заливат пазара.

Американската институция за контрол над храните и лекарствата е на път да забрани кофеина в алкохолни напитки. Има цяла кампания за забрана на "енергийните бомби".

Администрацията за храните и лекарствата (FDA) е на ръба да постанови, че "кофеинът е нездравословна добавка към алкохолните напитки".

Решението ще сложи край на продажбата в САЩ на напитки като Four Loko, които комбинират алкохол, кофеин, стимуланта гуарана и таурин.

Според сенатор Чарлс Шумър от Ню Йорк кофеин + алкохол представлява "опасна и токсична напитка". Още по-тревожно е, че питиетата са насочени предимно към млади хора, изтъква сенаторът, ръководител на кампания в Ню Йорк за забрана на този тип напитки.

Кола

Пак според него те представляват сериозен риск за здравето и безопасността. Кутия от подобна напитка съдържа такова количество кофеин, каквото и две или три чаши кафе и алкохол, равен по съдържание на този от 2-3 кутии бира.

Кампанията се разрази стихийно след случка миналия месец, когато 9 студенти припаднаха и бяха приети в болница след употреба на Four Loko, наречено така заради четирите си съставки.

Няколко щата и университети в САЩ издадоха предупреждения за такива напитки, микс от алкохол и кофеин. В Ню Йорк щатските магазини за алкохол спряха продажбата на енергийно-алкохолни миксове. Те са официално забранени в Мичиган, Оклахома, Юта и Вашингтон и в доста колежи.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати