gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Митове и истини за суши

Митове и истини за суши

суши

Сушито е любимо на много хора по света. До неотдавна сушито се смяташе за едва ли не екзотичен деликатес, но който веднъж го опита, се пристрастява.

Има много митове за сушито и един от тях е, че това всъщност е просто сурова риба. Това обаче изобщо не е задължително. В Япония суши по оригинална рецепта се прави със сурова риба.

Но в Европа рибата се осолява, опушва, маринова или се подлага на термична обработка. Тези манипулации удължават срока на годност на продукта и намаляват риска от отравяне и зараза.

Митове и истини за суши

Изключително вкусно е сушито със сварени скариди и пушена риба. За сушито се говори, че удължава живота – това е вярно на сто процента. Средната продължителност на хората в Страната на изгряващото слънце е 79 години за мъжете и 86 години за жените.

Японките изглеждат прекрасно – очите им светят, кожата им сияе, косата им е като коприна. Тайната е в употребата на голямо количество ориз, соя, риба и морски дарове. Всичко, което е необходимо за направата на суши.

Сушито е полезно за здравето и това е факт. Оризът снабдява организма ни с въглехидрати, белтъчини, целулоза, желязо, натрий, фосфор и витамини В1 и РР, които отговарят за доброто храносмилане и красотата на кожата.

Митове и истини за суши

Оризът не съдържа холестерол и наситени мазнини, лесно се усвоява и рядко предизвиква алергични реакции. Затова той е в основата на много диети.

Морските дарове, без които сушито е немислимо, също са много полезни – калмари, скариди, октоподи и всички останали обитатели на океана са доставчици на лесноусвоими белтъчини.

Освен това те ни зареждат с цинк, калий, калций, кобалт, фосфор, селен и други важни микроелементи. Това повишава имунитета, стимулира мозъчната дейност и защитава от инфекции и преждевременно стареене.

Разпространен мит е, че от суши се напълнява – този мит се дължи на факта, че трябват само няколко рола, за да се почувства човек напълно заситен.

Морските дарове, които се използват за суши, не съдържат мазнини, но са богати на белтъчини, затова много лесно засищат гласа. Петдесет грама суши съдържат едва шестдесет калории.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати