Без опасни краставици на българския пазар

Краставици

На българския пазар засега няма заразени краставици. За това гарантира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от bTV.

Проверките бяха инициирани вследствие на трагичните инциденти, при които след консумация на краставици в Германия са починали вече 7 души. Според друга информация в момента над 300 души се борят за живота си в интензивните отделения в западната страна.

Предположенията сочат, че заразата е тръгнала от испански производители на био краставици. В същото време официално Испания отрича подобна информация и твърди, че е неоснователно обвинена. Засега се говори, че сред източниците на заразените зеленчуци могат да попаднат Холандия и Дания.

Масовата истерия доведе до изцяло преустановяване на закупуване на краставици и други продукти за салата в цяла Западна Европа. Германските земеделци по принуда унищожават ежедневно тонове продукция и търпят нечувани загуби.

Според официална информация на Българската агенция по храните към момента в страната ни пазара за зеленчуци е под контрол.

Съобщението бе потвърдено и от Министерството на земеделието и храните. Стриктно се следи вноса на краставици и при евентуално съмнение относно качество продукциите ще бъдат изземвани и лабораторно анализирани.

Едва ли обаче има сигурен начин, по който да се застраховате да не закупите опасни зеленчуци. Препоръките на специалистите са при всички случаи свежите зеленчуци да се измиват старателно.

Напоследък все повече българи дори киснат продуктите си във вода за определен период от време, надявайки се по този начин да се отърват от опасните субстанции.

Специалистите препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути. Задължително е още и измиване на ръцете преди хранене и готвене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати