gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Енергийните напитки правят децата дебели

Енергийните напитки правят децата дебели

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494149112k
Наднормено Тегло
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Консумацията на енергийни напитки от деца е изключително вредна за тяхното здраве и бъдещо развитие. Наскоро бе установено, че техният прием значително увеличава теглото им. Освен това енергийните напитки са способни да нанесат трудно поправими щети върху устната кухина на детската уста.

Причината за надебеляването при децата, вследствие на приема на вредните напитки, е факта, че те съдържат екстра калории, които няма как да бъдат изгорени от крехкия детски организъм.

Допълнителен фактор е и обездвижването на подрастващите.

В този тип питиета се съдържа вредните в големи количества за организма на подрастващите таурин и кофеин. Тауринът е приет условно за есенциална аминокиселина, която в молекулата си съдържа сяра.

Освен до наднормено тегло, тези напитки могат да доведат и до много по-сериозни последици при децата. Енергийните питиета имат свойството да сгъстяват кръвта, което пък от своя страна води до повишен риск от сърдечно-съдови проблеми. В резултат от употребата им се повишава кръвното налягане и се нарушава ритъма на сърцето.

Енергийни Напитки

Странични ефектни са и още повишена нервност, остра раздразнителност, стомашно разстройство, обезводняване, безсъние. В крайна сметка веществата, съдържащи се в тези напитки, водят и до пристрастяване.

Съветът на експерти към родители е в никакъв случай да не се позволява консумация на енергийни и кофеинови напитки от деца. Най-подходящата течност за тях е минералната вода, в която няма подсладители, консерванти и други опасни за детето субстанции.

Въпреки тези предупреждения обаче употребата на тези напитки драстично се увеличава. Наскоро бе съобщено, че в България всяко пето дете консумира енергийни напитки. Близо 20 % от децата между пети и седми клас редовно приемат енергийни течности. Освен това 6 % от децата до 10 годинки пият по 5 енергийни напитки седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати